Els tabaquers volen un diferencial fix
Els fabricants traslladen al Govern que s’estableixi una llista de preus públics per reduir el problema amb el contraban
Els fabricants de tabac han traslladat al Govern una proposta per establir un diferencial fix d’un 35% respecte al preu de venda a Espanya. El projecte, segons diverses fonts del sector tabaquer, ha estat consensuat per la major part dels fabricants, encara que el representant d’alguna de les marques low cost s’hi oposa. El model seria similar al que s’aplica des de fa anys amb la benzina. De forma oficial els preus a Andorra no es poden anar ajustant als d’Espanya, però de forma extraoficial els carburants a Andorra es van adaptant per mantenir un marge d’entre el 15% i el 20%.
L’objectiu és frenar el contraban de tabac i els problemes derivats amb els països veïns. Perquè la proposta no només inclou un preu fix, sinó també que els comerciants hauran de tenir un guany mínim per paquet o cartró d’entre el 10% i el 15% del preu que hagin pagat al majorista. Aquest element és clau per lluitar contra el contraban perquè un dels problemes actuals és que alguns minoristes aposten per guanys mínims (poden ser d’un 1%) perquè fan el negoci amb el gran volum de vendes per al tràfic il·legal. Però fins i tot hi ha minoristes que tenen el tabac a cost o per sota del preu d’adquisició al majorista perquè intenten que funcioni com a reclam per a la resta de productes que venen.
El diferencial del 35% (o llista de preus públics que s’aniria actualitzant segons evolucioni a Espanya) hauria de ser controlat pel Govern entenent que aquest seria el preu mínim. Per tant, el minorista, que també haurà de tenir un guany mínim i evitar així saltar-se les limitacions fent promocions, podrà, si vol, vendre’l més car.
Diferencial dispar
El diferencial actual de preus és impossible d’establir. Primer, perquè la disparitat de cost segons cada botiga pel mateix producte pot arribar a ser molt gran i, després, i més important, perquè cada marca té un escenari diferent. El tabac tant a Espanya com a França té uns preus mínims, que rondarien els quatre euros al sud i els set al nord. El cost entre la marca més barata i més cara a Espanya o França normalment no supera l’euro de diferència. Per tant, a Espanya se situa entre 4 i 5 euros i a França entre 7 i 8, aproximadament. El tabac andorrà se situa entre els 1,9 euros de les marques low cost i els 3,5 de les premium. Per tant, la diferència de cost amb els països veïns és molt gran pel que fa a les marques low cost (fins a un 55% amb Espanya, mentre que les premium són un 28%).
Els fabricants consideren que aquesta és una proposta interna que no té res a veure amb la Unió Europea, sinó una aposta per donar garanties al sector al mateix temps que s’intenta frenar el contraban. Les fonts consultades van comentar que ja s’accepta que hi haurà menys beneficis però que cal prendre mesures tal com està la situació actual. És cert, però, que hi ha veus discordants entre el sector perquè alguns fabricants low cost consideren que seran els grans perjudicats. Es basen en el fet que amb preus més similars els grans beneficiats són els fabricants de les marques més conegudes i que el consumidor si no hi ha gaire diferència de preu entre les premium i les low cost està clar què decidirà.
França va cap als deu euros
La decisió, segons altres fonts del sector, vol avançar-se als esdeveniments. França va pujar 35 cèntims el tabac l’any passat i ja en preveu de noves. Per al març del 2018 (un euro), abril del 2019 (50 cèntims), novembre del 2019 (50 cèntims), abril del 2020 (50 cèntims) i novembre del 2020 (40 cèntims). Aquest conjunt de pujades previstes té com a objectiu situar en deu euros el paquet de tabac el 2020. Amb aquesta escalada el diferencial, si no es prenen mesures, encara es dispararà més i el risc d’increment del contraban serà evident. El sector considera que la proposta combina viabilitat del negoci i un diferencial raonable i espera que l’executiu en faci una bona acollida. Tot el model s’ha de complementar sobre com s’implementarà la variació de les taxes del tabac, que suposadament hauria d’anar en la mateixa direcció que els increments en relació amb la variació de preus a Espanya per mantenir sempre el marge del 35%.
CINCA ASEGURA QUE L'ACORD AMB LA UE SERÀ "FAVORABLE" ALS INTERESSOS DEL PRINCIPAT
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va afirmar ahir que l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) serà una “solució favorable” als interessos d’Andorra i va justificar la petició d’un període de transitorietat de 30 anys perquè creuen que “és suficient” perquè el sector agrícola es pugui adaptar.
Cinca va afirmar que França no ha condicionat el seu suport a l’acord a canvi de reduir el diferencial del preu del tabac respecte al d’Andorra. El portaveu de l’executiu va afirmar que no hi ha hagut “exigències”, sinó que el que s’està fent és “negociar”, i va voler deixar clar que el Principat ha estat “molt ambiciós” a l’hora de demanar un període de transitorietat llarg. “França té una aspiració gens dissimulada amb tots els seus països veïns per reduir els diferencials de preu”, va manifestar el ministre de Finances, que va considerar que la proposta del govern francès és una “aspiració legítima” que cal entendre “perfectament”, però que Andorra també té “la seva realitat”.