relacions bilaterals

Felip VI i Macron no assistiran a la celebració de la Constitució

La subsíndica general, Mònica Bonell, diu que el dia de l’efemèride de la Carta Magna no es preveu cap visita exterior

Felip VI i Macron no assistiran a la celebració de la Constitució

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI tampoc visitarà el Principat amb motiu de la celebració dels 25 anys de la Constitució. L’absència del monarca espanyol s’afegirà a la del president francès i Copríncep, Emmanuel Macron, que sí que té previst fer una visita oficial durant aquest any, però no amb motiu del dia de la festivitat de la Carta Magna. En ser preguntada per la possible presència de Felip VI, la subsíndica general, Mònica Bonell, va explicar ahir en la roda de premsa posterior a la junta de presidents que enguany no està “prevista cap visita exterior”.

Pel que fa al Copríncep Emmanuel Macron, Bonell va dir que la seva presència va quedar descartada fa un temps per motius d’agenda. Per commemorar l’efemèride, el Consell General està treballant en una llista d’actes de la qual només n’ha transcendit la taula rodona de l’1 de març, en què participaran els síndics generals anteriors i posteriors al 1993, any de l’entrada en vigor de la Constitució. Enguany també es preveu projectar un documental sobre el text. D’altra banda, el síndic general, Vicenç Mateu, assistirà dilluns i dimarts de la setmana que ve a Madrid per participar en una conferència a l’institut Elcano davant del rei Felip VI, en la qual parlarà dels 25 anys de la Carta Magna. L’endemà també participarà en una taula rodona organitzada per Tribuna EFE - Casa d’Amèrica per tractar l’efemèride que celebrarà aquest any el país i per debatre sobre les relacions diplomàtiques d’Andorra amb Espanya. En la seva visita a la capital espanyola, Mateu també es reunirà amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, i amb el president del Senat, Pío García-Escudero.

Bloqueig pel Consell d’Europa

La junta de presidents d’ahir també va servir per constatar l’enrocament tant de DA com del grup mixt a l’hora de trobar una solució a la delegació el Consell d’Europa, que haurà de comptar amb almenys una dona com a membre titular. El president del grup de DA a l’hemicicle, Ladislau Baró, va dir que el grup debatrà la proposta del grup mixt perquè sigui Patrícia Riberaygua la nova membre titular en detriment de Carles Jordana. Baró va donar a entendre, però, que l’enrocament de Víctor Naudi no pot condicionar la decisió i es va mostrar partidari de restituir la delegació abans de la votació. És a dir, que la consellera del grup liberal Judith Pallarés torni a ser membre titular. En aquest sentit, Bonell va recordar que “l’error va ser donar per vàlida la candidatura presentada pel grup mixt”, perquè si s’hagués vist que no complia el reglament del Consell d’Europa, la candidatura “no hauria ni hagut de ser acceptada per Sindicatura”. De fet, el reglament de l’ens europeu només estipula que tots els grups han d’estar representants a la delegació però no precisa si els titulars han de ser els delegats de les forces amb més representació. Sí que obliga que la delegació del país tingui com a membre titular una dona. Bonell també va respondre a les declaracions de Víctor Naudi, que dimarts va afirmar que s’havia fet “el ridícul”. La subsíndica va recordar que el conseller d’SDP no pot “eludir responsabilitats” i que també havia de conèixer el reglament. La subsíndica va revelar que tant ella com el síndic, Vicenç Mateu, es van demanar disculpes per haver convocat un ple per votar una candidatura “no vàlida”. La consellera del PS Rosa Gili es va posicionar a favor que sigui DA qui canviï els membres titulars. “No podem compartir que es pugui dir que és un problema del grup mixt”, va dir Gili, que va recordar que DA “té dos llocs”. “Sembla que al final acabi sent un tema de personalismes”, va dir. Per la seva banda, la consellera liberal Judith Pallarés va afirmar que no entraran en aquest “joc” i el grup diu que acceptarà la fórmula que s’acabi decidint. La nova delegació s’haurà d’escollir abans del 23 de març.

JORDI GALLARDO RETIRA LES ESMENES A LA LLEI SOBRE L'IMPOST DE SOCIETATS

El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va retirar les esmenes presentades a la llei sobre l’impost de societats. Les propostes havien estat presentades per Carles Naudi quan formava part del grup que aleshores liderava Josep Pintat. El grup va encomanar la tasca de presentar millores al text al conseller independent de la Massana, ara membre del grup mixt, que va lamentar la decisió presa pel president de Ld’A perquè creu que “es recollien preocupacions de diferents empreses del país que representen 20.000 treballadors”. Les set esmenes presentades el mes de desembre passat preveien, entre altres mesures, desgravacions fiscals per a les empreses que decidissin patrocinar o subvencionar entitats esportives o culturals. A més, segons ha pogut saber el Diari, la decisió de Jordi Gallardo va ser presa sense consultar-ho al mateix partit liberal, fet que ha provocat malestar a alguns membres de la formació. Les esmenes recollien les inquietuds de la CEA, l’Empresa Familiar Andorrana, la Cambra de Comerç i l’Associació de Bancs Andorrans (ABA). Segons Naudi, amb aquesta decisió es deixa “indefensa la petició d’un grup d’empreses”.

Felip VI i Macron no assistiran a la celebració de la Constitució

tracking