política
Aval a l'acord amb la Unió Europea si es respecten les singularitats
Jean-Yves Caullet, exconseller de François Mitterrand, creu que l’economia es diversificarà
L’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) també genera debat entre els representants polítics que van redactar i aprovar la Constitució ara fa 25 anys. La majoria el veuen com una oportunitat per donar un impuls al país i diversificar l’economia, mentre que d’altres, si bé consideren que el futur pacte serà positiu, creuen que el país tampoc pot renunciar a les bases que van servir per desenvolupar les estructures d’Estat i el teixit econòmic actual ara fa dues dècades, amb l’entrada en vigor de la Carta Magna.
Jean-Yves Caullet, que va ser antic conseller tècnic del president francès i Copríncep François Mitterrand, explica que l’acord d’associació amb Brussel·les serà una “eina per afrontar el futur i per evolucionar”. Considera que el Principat ha avançat “sempre” i que la seva “força” ha estat “adaptar-se a la situació dels veïns” al llarg dels anys per “trobar el seu lloc econòmic”. “Andorra té un avantatge turístic evident”, explica Caullet, que creu que “fa 30 anys eren el comerç i els preus atractius els que van crear el turisme”. Segons el mateix Caullet, hi haurà un canvi de paradigma: “La gent venia pel comerç i després a fer alguna cosa més com, per exemple, esquiar. Demà serà al contrari. La gent vindrà a fer activitats turístiques esportives i en segon lloc aprofitarà una oferta comercial de bona qualitat. La finalitat no és la mateixa”, assegura Caullet.
Els canvis tecnològics
L’antic conseller tècnic de François Mitterrand afegeix que “les prioritats canviaran”. Posa com a exemple l’evolució i l’impacte de les noves tecnologies i la innovació, que poden ajudar a millorar la competitivitat tant de les empreses com del país en conjunt. “En un país com Andorra, pot ser una aposta important com ho va ser la radiodifusió ara fa uns quants anys”, explica Caullet. A més, afegeix que el Principat té actualment una forta aposta pel medi ambient “perquè hi ha una riquesa natural que és gran i que ha de ser preservada”. Considera, a més, que s’ha de donar un rol actiu a les generacions més joves perquè també formin part de la construcció del futur. “No s’ha d’oblidar, però tampoc s’ha de ser presoner del passat. Fa falta desenvolupar-se i buscar”, afirma Caullet, que compara el debat actual que hi ha a Andorra sobre l’acord d’associació amb altres que també tenen lloc a d’altres països sobre altres matèries. “França també té problemes i a les regions, també. Andorra està al món i fa falta que hi hagi idees. Si no hi ha idees no hi ha futur”, afirma Caullet.
“Anar-se adaptant"
Per la seva banda, l’excap de Govern Albert Pintat considera que Andorra “s’ha d’anar adaptant”. “El món ha canviat molt i es tracta d’anar-se posicionant de forma que puguem agafar el nostre espai de singularitat”, explica l’exlíder de l’executiu. “Hem de ser lleugerament diferents, però amb les noves normes i les noves regles”, assegura Pintat. En canvi, l’ex-conseller general per la capital Miquel Armengol creu que “l’acord ha d’anar seguint els seus passos tranquil·lament i sense presses”, i alhora considera que les negociacions “han de portar a una bona entesa entre totes les parts”. Creu que precisament és el que està fent el Govern. “Sembla que ho estigui portant força bé”, explica Armengol, que creu que en una negociació “sempre es pot guanyar o perdre, però el més important és aconseguir un bon acord i que el poble el pugui referendar”. Considera que és important que el text final que surti de les negociacions acabi sent ratificat després per referèndum i que la votació “posi el punt final al procés”.
Per la seva banda, l’exministre de la Funció Pública Enric Pujal manifesta que “Europa ens exigeix molt per arribar a tenir aquest acord i nosaltres som un país petit”. A més, Pujal creu que el Principat “no pot renunciar a les arrels”.