obertura econòmica

El Govern descarta l'arribada de l'Institut Oncològic Baselga

El Govern i el SAAS pacten descartar que l’entitat catalana obri un complex per tractar el càncer dins de l’hospital

El Govern descarta l'arribada de l'Institut Oncològic BaselgaARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Oncològic Baselga (IOB) no s’instal·larà a Andorra després que el Govern i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) hagin acabat acordant vetar-li l’entrada. El ministre d’Economia i Innovació, Gilbert Saboya, i el director general de l’hospital i el SAAS, Josep Maria Piqué, van mantenir una disputa durant més d’un any que finalment ha caigut del costat de les tesis de l’exdirector del Clínic. Saboya era un dels principals defensors de la conveniència que l’IOB s’instal·lés a Andorra perquè comportaria un doble benefici. D’una banda, significava que l’institut instal·laria una màquina de radioteràpia i oferiria a la població tractaments que actualment s’han de realitzar a fora. Al mateix temps, aquest projecte havia de ser una punta de llança del turisme mèdic. Es pensava que vinguessin visitants d’altres països a fer estades de medicina privada que incloguessin l’estada i tractaments oncològics.

El posicionament del SAAS era totalment diferent. Josep Maria Piqué defensava que l’hospital no podia deixar el 30% de l’activitat en mans d’un privat. Considera que el projecte no només venia a oferir serveis i tractaments que actualment no es donen a la sanitat pública nacional, sinó que també anava a assumir una part del que ja s’està fent. El SAAS aposta per arribar a acords amb diversos centres forans en oncologia, però sense que passin a instal·lar-se dins de la sanitat pública. Piqué entén, segons les fonts consultades, que el projecte d’obertura en el camp mèdic s’hauria d’haver treballat amb el sector i que una barreja d’interessos privats i públics en el camp de l’oncologia no és suficient.

Martí, amb Piqué

Un dels punts fonamentals del gir per part del Govern va arribar després que Toni Martí es posicionés al costat dels arguments de Piqué. Tots els membres de l’executiu implicats en l’obertura mantenien la conveniència d’autoritzar l’IOB com a buc insígnia de l’arribada de projectes de prestigi en el camp mèdic. La discussió interna dins de l’executiu ha estat molt important en els últims mesos perquè els defensors del projecte anunciaven que vetar Baselga pot tenir conseqüències devastadores per impulsar el camp del turisme mèdic. La polèmica es va veure barrejada amb les discrepàncies entre el Govern i el SAAS sobre la reforma sanitària perquè l’executiu és partidari d’uns canvis que tinguin una afectació econòmica mínima per als pacients, mentre que Piqué defensa que si no hi ha un cost econòmic important per a qui no vagi d’entrada al metge de capçalera els canvis no tindran gairebé cap efecte. I un tercer tema va entrar en joc: el projecte Brugada. El projecte perquè arribés al país un servei d’especialistes en el cor s’ha trobat amb l’oposició del ministre Carles Álvarez Marfany. En aquest cas, Josep Maria Piqué sí que estava a favor de la iniciativa dels Brugada. Diverses fonts properes al cas van comentar que els Brugada, farts dels pals a les rodes que els han estat posant perquè s’instal·lin, finalment han optat per abandonar el projecte. La retirada no és definitiva, però es dona gairebé com a feta.

L’únic dels projectes importants que continua viu és el de la Clínica de Fertilitat Marquès. En aquest cas tot està pendent de la llei que s’està elaborant sobre reproducció assistida. El contingut de la regulació marcarà si la clínica obre o si finalment es descarta el projecte.

AJORNAMENT 'SINE DINE' DE LA REFORMA

Els conflictes interns entre el Govern i el SAAS per la reforma sanitària han deixat el projecte ajornat sine die perquè no s’ha arribat a un consens sobre el contingut final dels canvis a aplicar. Un cop al 2018, segons les fonts consultades, el Govern entén que una reforma que suposi una reducció de prestacions o un encariment per als pacients seria molt contraproduent per a les properes eleccions. Implementar la reforma ara comportaria que l’impacte arribaria de ple a final d’any o a principi del 2019. Aquesta època coincideix amb els comicis generals de l’any vinent.

QUINZE LÍNIES

Ricard Poy

UN RIDÍCUL DE L'ALÇADA D'UN CAMPANAR

El procés d’obertura econòmica ha tocat sostre en la categoria de ridículs. Govern va anar a buscar operadors mèdics de prestigi perquè s’instal·lessin al país i obrissin el camp del turisme mèdic. L’únic projecte de volada que es va aconseguir era l’Institut Oncològic Baselga, disposat a invertir uns 4 milions i establir una màquina de radioteràpia. Després de marejar-los fins a l’extenuació resulta que dos anys més tard el mateix Govern els diu que no. Jo no sé si era convenient o no, però pensen que algú més vindrà després d’això?

tracking