reportatge

Un dia al Climpy

La celebració del Climpy, un projecte que pretén homogeneïtzar les dades climàtiques dels tres països que comparteixen els Pirineus, va portar a Andorra més d’una vintena d’experts en matèria de canvi climàtic que van posar en comú les dades i les seves aplicacions.

Un dia al Climpy

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La sala de conferències de la segona planta de l’hotel Cèntric Atiram es va emplenar a poc a poc. Encara no eren ni les nou del matí i ja va començar la presentació del Climpy. Es tracta d’un taller o workshop que porta organitzacions de tres països: Espanya, França i Andorra, per parlar de dades del canvi climàtic als Pirineus en el marc d’un projecte comú. Entre elles hi ha l’Agència Estatal de Meteorologia Espanyola (Aemet), Météo France, el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) o el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (Cenma).

Perquè ens entenguem, els experts reunits dimecres passat es van trobar per compartir els sis milions de dades del clima dels Pirineus que tenen registrades des que es va iniciar el projecte Climpy, l’any 2016. Per entendre millor en què consistia tot plegat, vam preguntar a la Laura Trapero, investigadora del Cenma, que ho expliqués. En definitiva, va respondre que consistia a “fer una projecció climàtica dels Pirineus a petita escala”, per això l’aportació dels tres països és fonamental, els tallers serveixen per posar en comú les dades, que han d’estar homogeneïtzades. La finalitat del projecte Climpy és crear una base de dades, que l’Observatori Pirenaic del Canvi Climàtic (OPCC) convertirà en un geomapa, d’aquesta manera estaran a l’abast de la comunitat científica per realitzar-ne estudis. L’OPCC està dirigit per Idoia Arauzo, que va assegurar que la seva finalitat és “fer que les dades siguin accessibles als tècnics, als polítics, als científics, a la ciutadania i molt més”. Per fer-ho, Arauzo assegura que han mobilitzat “més de vuitanta entitats”, és a dir, són els encarregats de capitalitzar tot el coneixement. D’aquesta manera, va afirmar, “tot està centralitzat en una sola pàgina web”.

Juan Terradíez, membre de l’OPCC, hi va afegir que s’han preocupat molt del tracte de la informació perquè “pugui tenir més públic”. Encara que el portal web que englobarà les dades estarà disponible amb informació “transversal” acompanyat de material gràfic perquè la ciutadania que estigui interessada en aquest tipus de temàtica pugui accedir a les dades i entendre la informació que han recopilat. Ter­radíez va matisar que al llarg del projecte “es desenvoluparan 26 indicadors d’impacte del canvi climàtic” que permetran estudiar-ne el desenvolupament.

El portal definitiu serà interactiu i Terradíez assegura que esperen publicar els resultats abans d’un any, encara que la vigència del projecte finalitza el 2019 i no serà fins llavors que totes els dades siguin visibles definitivament per al gran públic. Ambdós científics van destacar que una de les tasques més complicades és traslladar les problemàtiques del clima al sector polític, per això destaquen que el resultat final comptarà amb “exemples de bones pràctiques ambientals”, va concloure Arauzo.

En definitiva, el projecte Climpy espera construir una xarxa de dades perquè, en un futur no gaire llunyà, es puguin compartir i d’aquesta manera es desenvolupin estudis més concrets que s’apliquin sobre casos pràctics en l’afectació del canvi climàtic als Pirineus.

tracking