justícia
Espot vol ampliar les escoltes però amb un llistat tancat de delictes
Aposta per una relació concreta d’infraccions que motivi les intervencions
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va reiterar ahir que és partidari de modificar l’article 87 del Codi de procediment penal per ampliar la intervenció de les comunicacions a la investigació de delictes menors. A diferència del projecte de llei per modificar aquest article que l’executiu va voler presentar fa uns mesos al Consell General per permetre les escoltes a tot tipus de delictes i que finalment va retirar, el Govern ara aposta perquè l’ampliació de les intervencions telefòniques se circumscrigui a supòsits concrets. És a dir, a una llista detallada de delictes. “El parer del Govern no és el de redactar l’article 86 amb una llista oberta, sinó anant al detall i si cal relacionant quines infraccions per raons concretes motiven la intercepció de les comunicacions”, va indicar.
El ministre va recordar que el que vol l’executiu és “assolir una solució ponderada i consensuada”, i va afegir que “de la mateixa manera que entenem que s’ha de protegir el dret a la intimitat dels nostres ciutadans, és cert que amb la regulació actual, que està molt més limitada que en altres països, no es pot donar la resposta adequada a determinades situacions penals que són especialment greus”. Espot va posar dos exemples. “En determinades situacions de violència de gènere ara és impossible geolocalitzar l’agressor”, va dir el ministre, que també va explicar que difamacions greus o determinats delictes que es cometen a través de les xarxes socials contra menors que queden molt desprotegits tampoc es poden investigar. “No estem parlant de punxar cap telèfon, sinó simplement d’obtenir una IP i saber qui és el causant d’aquestes difamacions o d’haver penjat fotos en situacions molt compromeses de menors d’edat.”
Va recordar, però, que la reforma de l’article 87 la pilota el grup parlamentari demòcrata i que és a la comissió d’Interior on els col·lectius afectats han de presentar les propostes. Ja ho ha fet la judicatura (batlles, magistrats i fiscalia) –el fiscal general les va enviar fa uns dies als consellers generals a través de la presidenta de la comissió, Sofia Garrallà– i ho faran advocats i el Govern.