Impulsen una moneda digital andorrana
La comissió de la CEA es reunirà amb els bancs per concretar la mesura
La comissió ANDblockchain de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) pretén incorporar els bancs per tal de crear una moneda virtual pròpia anomenada “virtus, unita, fortior”. Segons el president de la comissió de la CEA encarregada de portar a terme aquest fet, Àlex Armengol, el clúster es reunirà amb els bancs andorrans al llarg del mes de febrer per “concretar una estratègia de país”. Armengol va assegurar que actualment hi ha “més de 150 inscrits” en aquesta comissió, i va afegir que “hi ha potencial”.
Segons el dirigent, aquesta tecnologia és una “gran oportunitat per diversificar l’economia andorrana”. Les criptomonedes utilitzen aquesta tecnologia, el blockchain, que “és com el llibre de comptabilitat”, va concretar Armengol. Blockchain vol dir exactament, cadena de blocs. Es tracta d’una base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació un cop que una dada ha estat publicada. Utilitza un segellat de temps confiable i enllaçant a un bloc anterior. Per Armengol, “molts països com ara Suïssa o Luxemburg s’estan posant les piles”, per això considera clau parlar amb el Govern per crear una legislació.
Aquesta tecnologia és un registre compartit per milions d’ordinadors connectats que permeten inscriure totes les operacions de manera segura, fiable i anònima, sense la necessitat de cap intermediari. Totes les operacions que es fan són públiques i es poden consultar al portal blockchain.info. Segons la mateixa web, en el dia d’ahir es van registrar transaccions per valor de més de 2,2 bilions de dòlars.
Si prospera la divisa digital, Andorra no seria el primer país a posar-ho en marxa. Segons va afirmar l’expert en criptomonedes de l’empresa andorrana tradebitcoin.com, Romain Bailleu, “països com Veneçuela ja tenen la seva pròpia criptomoneda”. A Suïssa el govern va impulsar la creació de Crypto Valley, una associació que pretén ser el Silicon Valley de la tecnologia blockchain. Fins i tot alguns bancs s’han sumat a les criptomonedes a través del Ripple. Bailleu va afegir que “el blockchain és un sistema segur, però cal tenir un wallet amb contrasenyes encriptades”. Per acabar, Bailleu va assegurar que la seguretat és molt important per evitar atacs cibernètics, “per això cal tenir cura”.