indicadors econòmics

La inversió estrangera cau un 18% i se situa en els 80 milions

El Govern preveu que la xifra del 2017 sigui d’uns 80 milions d’euros, inferior als 98 que es van obtenir el 2016

La inversió estrangera cau un 18% i se situa en els 80 milions

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La recaptació per la inversió estrangera es frena. Tot i que encara falta tancar definitivament el balanç, el Govern preveu que les empreses de capital forà van esmerçar el 2017 prop de 80 milions d’euros, un 18% menys que l’any anterior. La dada contrasta amb les apostes que van fer les societats estrangeres els anys 2015 i 2016, quan van invertir 97 i 98 milions d’euros al Principat.

El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, va indicar en la presentació del balanç d’indicadors de l’any passat que la xifra del 2017 estarà “lleugerament per sota” respecte a la del 2016. En la roda de premsa d’ahir, Saboya va explicar que la inversió formalitzada fins a l’octubre de l’any passat és de 69 milions d’euros, tot i que es va mostrar optimista perquè acabi augmentant uns 11 milions. El titular d’Economia va atribuir el descens previst al “decalatge” de temps que triguen les empreses a fer el pas i materialitzar les inversions. De fet, Saboya va destacar que l’any passat es va donar llum verd a 760 peticions d’empreses perquè invertissin al país, però només 478 es van executar fins al mes d’octubre. El nombre d’autoritzacions va ser superior al del 2015, un any en què se’n van avalar 695, però va ser inferior a les 781 del 2016. El volum d’inversió presentada inicialment abans de ser autoritzada va ser de 141 milions d’euros l’any passat, una xifra inferior a la del 2016 (172 milions), però superior a la del 2015 (98 milions).

“Projectes importants”

Saboya, però, va explicar que aquest any esperen comptar amb els diners de “projectes importants” i que més endavant també està previst disposar dels diners que deixarà l’empresa que finalment surti escollida del concurs per operar el casino.

D’altra banda, el titular d’Economia va explicar que la inversió estrangera procedent de França durant els nou primers mesos de l’any va ser similar a la de tota la xifra acumulada el 2016, i que per tant es tancarà l’exercici del 2017 amb una xifra de col·locació de capitals del país veí més elevada, tot i que no va precisar-la. D’altra banda, sí que va preveure que les inversions procedents d’Espanya siguin “una mica per sota” respecte al 2016.

Saboya va destacar que el 2017, les societats de fora interessades a posar diners al país van ser les relacionades amb el sector del comerç i dels serveis. “Són dos magnituds que continuen amb una bona progressió”, va afirmar el ministre. En canvi, sí que es preveu un descens del sector de gestió de carteres.

Saboya va destacar, però, que la inversió estrangera del 2017 pot ser superior al 3% del PIB del país. “Ens aproparem molt i continuarem tenint uns nivells d’interès sostinguts per l’economia, encara que una mica en regressió a l’any anterior”, va afegir el ministre. El 2015 i 2016, el pes de les inversions estrangeres van suposar el 3,8% del PIB. I va destacar que a l’octubre del 2017, l’atur va ser de només l’1,7%, una xifra inferior respecte a la dels anys de crisi. Amb tot, la massa salarial del sector financer va caure un 10,6%.

SABOYA DIU QUE L'INSTITUT BASELGA NO ESTÀ DESCARTAT

Saboya va dir que el projecte de l’Institut Baselga perquè obri un complex per tractar el càncer dins

de l’hospital segueix viu. En referència a les publicacions dels últims dies que apuntaven al fet que l’entitat catalana no s’acabaria instal·lant a Andorra, el ministre d’Economia va assegurar que “no s’ha descartat cap mena d’opció”. Saboya va afegir que els grups de treball segueixen treballant per definir les propostes que permetran l’obertura d’un concurs públic per oferir un servei d’oncologia amb un servei de radioteràpia. De moment, segons Saboya, el Govern encara no ha discutit cap de les opcions en les quals treballen els tècnics. “Nosaltres reafirmem la consideració i evidentment la bona predisposició a treballar amb tots aquells que hagin expressat la voluntat d’interessar-se per explorar possibilitats a Andorra”, va dir Saboya. A més, en referència a l’Institut Baselga, va afirmar que va ser una “excel·lent notícia que un grup de primera fila internacional” expressés “la voluntat” i les “intencions” per aterrar al Principat. A més, el titular d’Economia es va mostrar convençut que un projecte de titularitat privada és “perfectament compatible” amb el sistema de salut públic.

LA XIFRA

123 milions d'euros. Aquesta va ser la xifra d’inversions autoritzades el 2017 després d’avaluar la totalitat de les propostes presentades, que sumaven un total de 141 milions d’euros. El 2016, el volum d’inversió a la qual es va donar llum verd va ser de 143 milions.

tracking