conflicte a l'hospital

El personal del servei d'urgències reclama el relleu del cap de l'àrea

El personal del servei demana a la direcció de l’hospital que rellevi Josep Gómez Jiménez com a responsable per posar fi al conflicte

El personal del servei d'urgències reclama el relleu del cap de l'àrea

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants del personal del servei d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell han tramès a la direcció del centre la substitució de Josep Gómez Jiménez com a responsable del departament. La major part dels empleats del servei consideren que el relleu de Gómez Jiménez és imprescindible per tornar a la normalitat i creuen que no té el perfil per dirigir el departament.

El col·lectiu, segons fonts properes al cas, està satisfet amb el procés de canvis que ha engegat l’actual direcció per millorar les condicions d’urgències, però insisteix en la incompatibilitat del personal amb el cap. Metges i infermeres consideren majoritàriament que la relació amb Gómez Jiménez va arribar a un punt de no retorn i que és insuficient la solució proposada inicialment per la direcció, per la qual es crearia un càrrec intermedi que fos qui gestionés la plantilla en temes laborals. Les mateixes fonts van indicar que des de la direcció de l’hospital no es vol una solució tan dràstica i que entenen que hi ha vies de confluència que s’han d’explorar en negociacions. Gómez Jiménez és un dels responsables de servei amb més anys a l’hospital i és el creador del programa de triatge utilitzat al servei d’urgències.

Incorporacions fins al juny

El portaveu del personal mèdic que al gener va alertar de la crisi a urgències, Marcos Gutiérrez, va explicar ahir que “la direcció és sensible” a les queixes plantejades sobre el cap de servei, Josep Gómez Jiménez, si bé va limitar-se a comentar que qualsevol “redefinició de l’estructura del servei” segurament haurà d’esperar a l’estiu, quan ja s’hauran incorporat gran part de les persones que han de completar la plantilla amb prop de 28 metges. “Un dels punts que hem parlat amb la direcció és un canvi en l’estructura, en l’organigrama, i que s’afegeixi la formació a la jornada laboral perquè la feina sigui més atractiva”, va afirmar Gutiérrez.

El grup de treball que acull les propostes per la crisi sorgida a urgències va reunir-se de nou ahir amb presència de metges i la direcció del centre. Els metges van reclamar planificar millor la feina i que la formació professional es pugui realitzar en hores de feina. Segons el portaveu dels metges, les dues incorporacions de personal del febrer són una primera alenada d’aire, però els treballadors encara tenen sobrecàrrega perquè “no hi ha un reforç fix” i falta una gran part de les noves contractacions per incorporar. Gutiérrez va explicar que de moment es compta amb l’assistència puntual d’un metge que, a més de fer la seva jornada, s’afegeix a urgències quan hi ha repunts de demanda.

“Entre el febrer i el març hi ha d’haver cinc incorporacions i els mesos vinents s’aniran afegint les noves incorporacions”, va afirmar també el portaveu.

Gutiérrez va valorar la bona predisposició de la direcció i va admetre que s’han reduït les hores extraordinàries. Si bé va alertar que el personal mèdic, tant metges com infermeres, treballa encara “amb una jornada que és atapeïda”. El portaveu del personal del servei va manifestar que “el temps d’espera a urgències pels casos lleus és ara d’entre dues i tres hores”, quan al gener es va arribar a calcular que l’espera per als pacients de menys gravetat arribava fins a les sis hores.

Amb la imminent celebració del Carnaval, encara en mesos d’incidència de grip, i la temporada d’esquí en un punt àlgid, Marcos Gutiérrez no descarta que la situació al servei d’urgències es pugui tornar a complicar les properes setmana. “En moments puntuals en què l’assistència d’usuaris sigui massiva hi pot haver saturació”, va avisar Guitér­rez. El grup de treball que ha de proposar millores al servei va decidir ahir crear petits grupuscles segons les diferents tasques que es fan a urgències, per tal de poder proposar idees i canvis amb més agilitat. El grup va acordar reunir-se a partir d’ara cada dues o tres setmanes per compartir els avanços que es facin.

LES CLAUS

1 Conflicte

Queixes pel tracte rebut per gómez

La plantilla considera que Gómez els ha tractat malament i que no gestiona bé el personal. Per aquest motiu, demanen a la direcció del centre que el rellevi com a cap del servei.

2 Contractació

El servei tindrà deu metges més

La plantilla actual té cobertes 18 de les 28 places de facultatius amb jornada completa. L’hospital té previst des del setembre, però, la incorporació de deu persones noves.

3 Peticions

Nou organigrama i formació

Els professionals han demanat a la direcció “un canvi en l’estructura” i que s’afegeixi la formació a la jornada laboral, ja que fins ara aquesta es feia fora d’hores de feina.

4 Servei

Perill de saturació en dies determinats

Tot i que el portaveu mèdic del servei, Marcos Gutiérrez, indica que les incorporacions estan sent positives, recorda que amb la proximitat del Carnaval hi pot haver repunts de demanda.

tracking