Joseph Collado
“Les criptomonedes en circulació equivalen a milions de dòlars”
Collado és un empresari interessat en les noves tecnologies i la borsa, això l’ha portat a crear una empresa dedicada a la inversió i compravenda de monedes digitals
Joseph Collado és un expilot de carreres i amant de les tecnologies que va descobrir que li agradava la borsa. Tant és així que juntament amb el seu soci, Romain Bailleu, han instal·lat la seva empresa a Escaldes-Engordany i es dediquen a la compravenda de monedes digitals.
Què és una criptomoneda?
És una moneda virtual que funciona amb el sistema que s’anomena blockchain. La gent parla de criptomoneda, però no és cert.
Què vol dir amb això?
El blockchain és una tecnologia lliure i virtual. La principal funció que té és que quan tu fas una operació amb aquesta tecnologia queda registrat, és com un notari. Passa per diferents avaladors de manera on-line.
Com un notari?
Sí. És a dir, el principi de la banca és que la informació està centralitzada, tota en un mateix lloc. En canvi, amb la tecnologia blockchain, que és utilitzada per moltes monedes virtuals, la informació està descentralitzada.
Què és un bitcoin?
És un tipus de criptomoneda però és important dir que no és una moneda, tu no pots anar a comprar coses amb bitcoins, necessites una aplicació que et faci la conversió a euros. Si tu vols comprar alguna cosa amb bitcoins, necessites tres persones del sistema que validin l’operació. Quan la transacció està registrada no es pot canviar.
Per què és així?
Els creadors de la tecnologia volien idear una moneda descentralitzada, que no depengués de cap govern. És una mica utòpic, però amb una moneda digital pots tenir diners en qualsevol punt del món, sense passar per bancs.
Per què no volen passar per bancs?
Doncs imagina que hi ha una crisi molt forta, com va passar a Xipre, i de cop de tots els diners que tens al banc tan sols en pots retirar un percentatge. És una idea perquè la gent pugui estar lliure.
Com es fa un bitcoin?
S’anomenen miners, en referència als treballadors que treien or. Els bitcoins generen a partir d’una màquina, que es ven per internet, i té un algoritme matemàtic que els genera. Però per resoldre aquest algoritme es tarda molt temps i per això hi ha pocs bitcoins en circulació.
Heu comentat que hi ha moltes monedes digitals, quantes?
Hi ha més de 1.400 tipus de criptomonedes, cada dia surt una moneda nova. Però el bitcoin és de les més conegudes. Fins i tot els bancs en tenen una, s’anomena Ripple.
Els bancs tenen una moneda digital?
Efectivament, van veure el potencial de les criptomonedes i es van apuntar al carro. El bitcoin quan va sortir tenia un valor de 0,0001 dòlars, ara val 10.000, i el mes de desembre va arribar a 20.000 dòlars. Però hi ha un màxim.
Què vol dir que hi ha un màxim?
El principi del bitcoin és que n’hi ha un màxim de 21 milions en tot el món. La gent avui en dia no paga amb bitcoins, la majoria de gent ho compra perquè ho veu com l’or, és un valor refugi.
Un valor refugi?
Sí. Com que hi ha un nombre limitat de bitcoins en circulació, i s’ha popularitzat molt, això ha provocat una revalorització molt ràpida. Les noves monedes són una declinació de la tecnologia del bitcoin, imiten el seu funcionament.
Qui va inventar el bitcoin?
Ningú ho sap. A la xarxa se’l coneix com a Satoshi Nakamoto, és un pseudònim.
Les criptomonedes es poden robar virtualment?
Sí, aquest és el problema de totes les criptomonedes. Avui en dia no tots els venedors de criptomonedes tenen la seguretat digital per evitar els hackers.
Teniu seguretat vosaltres?
Dins la nostra empresa tenim un expert en ciberseguretat. El problema és que com que no està regulat, molta gent no té la seguretat necessària. És perillós tenir coses a l’ordinador o en el mòbil, cal tenir un wallet.
Què és un ‘wallet’?
És com un moneder digital. Nosaltres guardem les criptomonedes en wallets, d’aquesta manera està encriptat i necessites una clau, que també està encriptada, per retirar les monedes. És com si fos el teu compte bancari, però tot virtual.
Hi ha criminals que blanquegen capital amb les criptomonedes...
Sí, però també pots blanquejar diners en alguns bancs. Si vols comprar bitcoins amb un mínim de seguretat, et demanen el passaport, una justificació de la procedència dels diners i un domicili.
Aleshores és una llegenda?
Abans es feia molt, és cert. Però és més difícil comprar criptomonedes en efectiu. És a dir, si jo tinc un client que vol comprar 30 milions de bitcoins, jo necessito una justificació dels diners per ingressar-ho als bancs.
Podríem dir que les criptomonedes s’han convertit en una economia paral·lela?
Sí. Es calcula que les criptomonedes que hi ha en circulació equivalen a milions de dòlars. Per això els governs i els bancs cada cop estan més pendents i estan començant a pensar com regular-ho.
Hi ha algun país que ho reguli?
A Luxemburg els bitcoins són la segona moneda del país i Veneçuela té una criptomoneda pròpia.