Sector turístic

El lloguer d'habitacions d'hotel per hores arriba al Principat

Una empresa pretén obrir el mercat de les tarifes d’hotel per fraccions horàries al Principat

El lloguer d'habitacions d'hotel per hores arriba al PrincipatXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’empresa By Hour és una plataforma de lloguer d’habitacions que té una peculiaritat, les estades dels seus hostes tan sols poden ser de tres, sis o dotze hores. Una realitat que d’aquí a poc podem trobar al Principat. La companyia va ser fundada a Barcelona i té presència a més de 2.500 hotels arreu d’Europa, Amèrica Llatina i l’Orient Mitjà. El fundador d’aquesta empresa, Guillermo Gaspart, va assegurar que aquesta iniciativa també és factible a Andorra, “volem potenciar l’empresa aquí”, segons Gaspart, busquen un perfil de persona que viatja per feina, “volem el perfil d’usuari de negocis que busca un hotel per descansar unes hores”. En paraules del seu fundador, l’empresa es caracteritza per tenir un “usuari de trànsit”, és a dir, “persones que hagin d’anar a l’hospital i busquin un lloc per descansar” o viatgers que tinguin una escala de moltes hores en una estació o un aeroport.

D’aquesta manera, Gaspart va confirmar que l’usuari paga un preu “més just”, ja que pot escollir l’hora d’entrada i de sortida de l’hotel. Pel que fa a les tarifes, segons els dirigents de l’empresa, les taxes les marquen els hotels, encara que la mitjana s’utilitza normalment és que “pel pack de sis hores es posa el 50 o el 60% de la tarifa, que equivaldria a una nit d’allotjament”, mentre que el de tres hores pot vorejar el 20 o el 30% del preu total. Pel que fa a la implantació de l’empresa a territori andorrà, Gaspart va expressar que han fet la prova fa poc més d’un any amb uns pocs hotels, encara que “el repte és l’estacionalitat del país”, ja que té més turisme a l’hivern que a l’estiu. “Confiem que vindran més usuaris i podrem captar més hotels tot i l’estacionalitat”, va dir.

La problemàtica

Gaspart va manifestar que encara que siguin una plataforma de lloguer per hores “no ens volem associar amb el sexe”, i va reiterar que no volen tenir res a veure amb els usuaris que “fan aquest tipus de pràctiques”, en referència a la prostitució. Tanmateix, va destacar que controlen amb els hotels els perfils dels clients que hi van a través de la seva plataforma per evitar que es produeixin aquestes situacions.

Per la seva banda, el president de la Unió Hotelera Andorrana (UHA), Manel Ara, no creu que hi hagi mercat per a aquest tipus d’iniciatives. Ara, va expressar que amb l’estacionalitat que hi ha a Andorra “veig complicat que una cosa així funcioni”. El president de l’UHA va afegir que des del mes de desembre fins al mes de març l’ocupació hotelera “és màxima”, i per tant els hotelers prioritzaran aquelles persones que es vulguin quedar “durant llargs períodes” i “no només unes hores”. A més, el turisme que no és de proximitat fa estades llargues a l’hivern, “els russos venen entre set i deu dies de mitjana”.

Segons Ara, aquesta iniciativa fa molt temps que existeix però té més sortida “en ciutats grans”, com per exemple a Sevilla, on “quan fa tanta calor té sentit que la gent agafi un hotel durant unes hores per refugiar-se”, però cal tenir en compte que “Andorra no és un lloc de pas com podria ser Barcelona o Perpinyà”, i és més complicat que s’implanti perquè “no hi ha tanta varietat d’usuaris”. D’altra banda, segons el president de l’UHA “és cert” que de cara a l’abril, quan comença la temporada més baixa, “potser hi té més cabuda”, però va reiterar que molts usuaris que venen per negocis venen de Barcelona i la distància entre el Principat i la Ciutat Comtal “tampoc és tan gran” com per llogar una habitació d’hotel.

El president de l’UHA va considerar que en cas de voler implantar aquest model s’hauria de fer en hotels “característics”, és a dir, que permetin estades de negocis o espais preparats per a convencions i “no tots els hotels en tenen”. En definitiva, segons el director del gremi d’hotelers, aquest model de negoci “no té massa cabuda” en petites metròpolis. Encara que, segons Ara, això no vol dir que en grans ciutats no funcioni bé, perquè en alguns punts hi ha molts usuaris “de trànsit”. Per acabar, el dirigent va afegir que si tira endavant en altres llocs “potser té una petita cabuda a Andorra”.

PLE HOTELER PER CARNESTOLTES

El president de la Unió Hotelera Andorrana (UHA), Manel Ara, va confirmar que les xifres d’ocupació per als pròxims dies, coincidint amb la festivitat de Carnestoltes, “són molt bones”. Segons va manifestar Ara, “avui, si vas a buscar una habitació d’hotel, no en trobaràs!”. Les xifres d’ocupació voregen el 90% arreu del Principat durant els dies de pont. El president de l’UHA considera que això es deu al fet que “en molts llocs dilluns és festiu”. El dia amb més ocupació va ser ahir, on les dades van fregar el 95% de ple hoteler i amb un perfil de turista “de proximitat”, va dir Ara.

tracking