Salut
Plet per l'autorització a una dentista forana
El Col·legi esgrimeix la manca de reciprocitat i alerta de l’augment constant de professionals i el risc de saturació
El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs ha interposat una demanda a la Batllia contra l’au- torització d’exercici a una professional procedent d’un país de Sud-amèrica esgrimint la manca de reciprocitat: és a dir, un titulat andorrà no podria treballar en aquell territori. L’executiu ha validat l’autorització amb la justificació que exercirà com a assalariada i no pas com a professional liberal amb consulta pròpia. Però el Col·legi argumenta, tal com va assenyalar la seva presidenta, Celine Diet, que obtenir aquest tipus d’autorització pot obrir la porta a accedir després a la professió liberal, i que per tant també s’ha de tenir en compte la reciprocitat malgrat que la finalitat primera sigui treballar per compte aliè. No fer-ho, va manifestar, “és absurd”.
Aquest plet se suma al que ja va interposar el Col·legi per l’autorització a una odontòloga d’origen ucraïnès i que encara està pendent de resolució als tribunals. Diet va insistir que actuen en defensa de la professió i per garantir que es compleixen els requisits de l’obertura econòmica respecte a les professions liberals, però també va avisar del risc de sobresaturació per l’excés de professionals de l’especialitat. Ara mateix al Col·legi hi consten una vuitantena d’odontòlegs exercents i Diet va afirmar que “cada setmana col·legio gent”. Situació, va asse-nyalar, de la qual ja s’ha alertat el Govern. Ara mateix, però, des de l’executiu no es preveuria cap mesura per posar-hi un límit. Diet va augurar que els qui patiran seran els nouvinguts, perquè “finalment tothom és bastant fidel al seu dentista i els qui portem uns anys ja tenim els nostres pacients”, però va lamentar que es pugui arribar a una situació “d’una consulta a cada cantonada”.
La presidenta del Col·legi d’Odontòlegs, que fa uns mesos va rellevar en el càrrec Miquel Destenave, va assenyalar, però, que s’ha trobat amb la bona predisposició del Govern en diverses propostes que ha plantejat i va destacar la bona sintonia amb els ministres concernits. En aquest sentit, va celebrar que el consell de ministres validés dimecres el projecte de llei que oficialitza el Col·legi i li dona unes potestats que fins ara no tenia. La qüestió estava pendent des de feia uns tres anys perquè “el Col·legi presentava una proposta d’estatus i sempre hi havia algun punt pel qual la tombaven”. Ara finalment s’ha consensuat un text pel qual “el Col·legi passa a ser una entitat jurídicament reconeguda i tindrà molt més pes”.
Mesures disciplinàries
Així, el projecte de llei fixa des dels requisits mínims que es necessiten per exercir la professió fins a la capacitat que tindrà el Col·legi per imposar mesures disciplinàries quan detecti males praxis de part d’un professional col·legiat.
Aquest darrer era un dels neguits del col·lectiu professional que es va trobar amb un cas que va acabar amb condemna als tribunals contra l’odontòleg denunciat per pacients però en el qual ells no van poder prendre cap mesura de manera prèvia perquè no estaven facultats per a fer-ho. “Ara si es detecten faltes molt greus podrem descol·legiar el dentista que en sigui el responsable”, va manifestar Diet.