PDVSA es persona a la Batllia per reclamar 2.000 milions
La petroliera es constitueix com a actor civil en el ‘cas Veneçuela’ per recuperar els diners sostrets a través de comptes a BPA i societats creades per BPA Serveis
L’empresa estatal Petróleos de Venezuela (PDVSA) s’ha personat com a actor civil a la causa oberta a Andorra contra la suposada trama que va desviar fons cap a un grup organitzat de veneçolans entre els quals hi havia directius, exdirectius, familiars de responsables i altres persones properes al règim. Aquest grup estava liderat a Andorra per Diego Salazar, empresonat per aquest cas a Veneçuela. Salazar és cosí de Rafael Ramírez, exministre del petroli i al mateix temps president de PDVSA a l’època dels desviaments de fons. Petróleos de Venezuela, segons fonts properes al seu equip d’advocats, té com a finalitat reclamar els dos mil milions de dòlars que es calcula que van ser desviats per la banda a través d’operacions en comptes a BPA i mitjançant societats pantalla creades per BPA Serveis, i que servien per intentar emmascarar la ruta i el beneficiari final dels diners.
L’empresa pública, segons les mateixes fonts, es persona a la causa en considerar-se perjudicada per l’actuació de la banda organitzada i amb els càlculs que s’han fet fins ara les pèrdues generades a la petroliera es troben en uns dos mil milions d’euros. La voluntat de PDVSA és reclamar contra els veneçolans involucrats i estudiar si també ho amplia envers els directius i gestors de BPA implicats. La batlle Canòlic Mingorance, de moment, ha imputat per la causa Veneçuela Joan Pau Miquel, Santiago de Rosselló, Cristina Lozano Bonet, Anna Piñero Carrabina i Luis Pablo Laplana Moraes. Als dos primers els va citar recentment a declarar, però aquests es van negar adduint que necessitaven més temps per estudiar els volums de la instrucció del cas. La batlle els ha indicat que com que la declaració és un dret i no una obligació poden decidir venir a declarar quan vulguin o no fer-ho. Les diligències prèvies també afecten els veneçolans Luis Mariano Rodríguez Cabello, Estibaliz Basoa de Rodríguez, Diego José Salazar Carreño, Nervis Gerardo Villalobos Cárdenas, Javier Alvarado Ochoa i Omar Farías Luces.
Els Estats Units passen a l’acció
Els Estats Units van presentar càrrecs ahir per suborn i rentat de diners contra Nervis Villalobos, Luis Carlos de León, César Rincón, Rafael Ernesto Reiter i Alejandro Istúriz. Els quatre primers van ser detinguts a Espanya i a César Rincón ja se’l va extradir als Estats Units, mentre que els altres tres es troben pendents de ser enviats als Estats Units. Al cinquè encara no l’han capturat. L’acció judicial dels Estats Units s’emmarca en diferents delictes, però un dels més importants és el saqueig de la petroliera a través de BPA. En la presentació de càrrecs contra els veneçolans s’especifica la trama de PDVASA amb les operacions de cobrament de comissions il·legals a empreses xineses perquè aconseguissin les adjudicacions d’obres públiques concedides per les petrolieres. En el sumari hi ha múltiples casos. Per exemple, per a la construcció d’una central elèctrica per uns 350 milions de dòlars acaben arribant més de 30 als comptes d’Andorra des de la Xina. Presumptament s’emmascaren en contractes falsos d’assessoria. Els milions es reparteixen entre el grup i també els que han fet l’adjudicació del contracte. Els moviments es feien a través de comptes de BPA i de les societats que BPA Serveis creava.
La justícia dels Estats Units també cita el cas de frau a PDVSA amb les asseguradores en què els contractes es feien amb societats interposades amb sobrepreus milionaris. També hi ha un cas de frau entregant bolívars veneçolans pels dòlars de PDVSA.
RECURS CONTRA LA PRESÈNCIA DEL GOVERN EN EL 'CAS BPA'
Les defenses de la majoria de processats del cas BPA presenten avui un recurs al Tribunal de Corts perquè rectifiqui la decisió per la qual va acceptar que continuessin a la causa Govern com a acusació particular i accionistes minoritaris i preferentistes com a actors civils. Els lletrats han elaborat de forma conjunta, segons fonts properes al cas, l’anomenat “incident de nul·litat”. Aquesta fórmula s’utilitza com a pas previ per a la presentació d’un recurs d’empara a Tribunal Constitucional. Sense el recurs previ al propi tribunal (Corts en aquest cas) que ha emès el dictamen no es pot presentar el recurs d’empara.
En l’escrit de l’incident de nul·litat els advocats de les defenses no només insten que es rectifiqui sobre les acusacions particulars i els actors civils, sinó que demanen a Corts que dictamini també sobre totes les qüestions prèvies que van presentar durant els primers dies del judici. Corts va decidir que tan sols resolia sobre la continuïtat de Govern, minoritaris i preferentistes, mentre que la resta de les múltiples qüestions prèvies que van presentar les defenses (entre les quals l’anul·lació del judici) no es resoldran fins a la sentència. La petició de nul·litat d’actuacions confirma que l’aturada del judici va per a mesos. Tot dependrà del temps que tardi el Constitucional (saturat i amb recursos bloquejats de fa nou mesos) a decidir si accepta el recurs d’empara (és evident que el recurs de nul·litat es tombarà perquè és un simple formalisme), però els terminis amb els quals es treballa van des del maig fins al setembre. I si el TC no ho prioritza, fins al 2019.