Triplicar la producció d'energia en deu anys
El pla sectorial projecta 19 noves plantes energètiques per reduir la dependència de l’exterior
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar ahir les dinou infraestructures de producció d’energia que s’instal·laran al Principat per triplicar la producció abans de l’any 2030 en el marc del pla sectorial d’infraestructures energètiques que està directament relacionat amb la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic. Segons va assenyalar la ministra, el pla sectorial ha de permetre “ordenar el territori i preparar la reserva de sòl necessària per als espais per a infraestructures energètiques”. D’aquesta manera, el cap de l’oficina d’Energia de Canvi Climàtic, Carles Miquel, va explicar que l’objectiu de la instal·lació d’aquestes centrals és produir més energia renovable “triplicant” la producció actual, reduir la importació d’energia (del 83 al 67 per cent) i reduir les emissions de la producció amb energies renovables.
Per això, el Govern pretén augmentar la producció en l’àmbit hidroelèctric amb la instal·lació de cinc centrals: una a Arcalís que ja està en funcionament, una altra a les Bordes d’Envalira, dues a la Massana (a la intersecció del Valira amb Arinsal i a la sortida de la depuradora fins a la serra de l’Honor) i la cinquena a Sant Julià. També s’instal·laran tres centrals fotovoltaiques: a Encamp (pic de Maià), Canillo (el Forn) i Sant Julià (la Rabassa). Pel que fa a les centrals de cogeneració, n’hi ha una que ja està instal·lada a Soldeu, una annexa a la instal·lació de Ctrasa i una altra al Pas de la Casa.
Tanmateix, n’hi haurà sis de corresponents a xarxes de calor, situades al Pas de la Casa, Canillo, Soldeu, Ordino, Escaldes i Andorra la Vella, i una central de producció de calor a Canillo. Finalment, s’instal·larà una central de pretractament de biomassa a la zona de Sant Julià de Lòria i tractarà tot el que s’aprofiti dels boscos del país. Aquest pla també inclou informació sobre totes les zones boscoses amb possibilitat de ser explotables per a l’aprofitament de la biomassa. Segons Miquel, aquesta mesura permetrà deixar de dependre de la importació a partir d’una bona diversificació nacional, “passem d’un abastament molt centrat en l’aprofitament de l’energia hidràulica a un escenari nacional que aprofita encara millor altres tipus d’energia”, va explicar. Miquel hi va afegir que el pla també preveu la construcció d’infraestructures auxiliars com, per exemple, línies elèctriques i estacions de transformació.
Segons va manifestar la ministra, l’objectiu principal del pla és planificar l’ordenació del territori i reservar els espais necessaris per al desenvolupament energètic fent ús, si cal, de la Llei de competències dels comuns, que permet que aquests posin a disposició del Govern de manera gratuïta els espais perquè s’hi puguin construir infraestructures energètiques. Segons Govern, l’objectiu del pla sectorial, a banda de preveure les infraestructures necessàries, és assegurar un desplegament ordenat en el territori, garantir una planificació i una disponibilitat urbanística dels espais i identificar les potencialitats de l’aprofitament d’energies renovables. La ministra Calvó va manifestar que es preveuen dues situacions per implementar les estructures, “amb societats participades per FEDA o a través de concessions”.
La llei d’impuls de transició energètica, que actualment està en tràmit parlamentari i pot tenir esmenes fins al 22 de març, preveu augmentar la producció elèctrica nacional com a mínim fins al 33% de cara al 2030 i fins al 50% amb vista al 2050. La mesura pretén que el percentatge d’energies de font d’origen renovable de producció nacional no sigui inferior al 75%.
LES CLAUS
1 Instrument urbanístic
Pla sectorial d’infraestructures
El pla sectorial d’infraestructures energètiques és el document que preveu la reserva de sòl per al desplegament de la política energètica. Aquest, estudia les zones forestals, urbanitzables i urbanes, per determinar si poden ser explotables energèticament.
2 Marc legal
Llei de competències dels comuns
Segons Govern, la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns possibilita el desplegament de la política energètica, ja que les corporacions hauran de cedir de forma gratuïta i obligatòria aquells terrenys urbanístics destinats a projectes d’interès nacional.
3 Tràmit parlamentari
La llei de Transició energètica
La llei d’impuls de transició energètica i canvi climàtic pretén millorar el model sostenible andorrà gràcies a l’estalvi energètic, l’ús d’energies baixes en carboni, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables que redueixin l’emissió de contaminants.