FUnció Pública

Els funcionaris aniran a la justícia si no cobren

Els empleats de l’administració reiteren que l’executiu no els pot descomptar cap jornada del salari sense regulació

Els funcionaris aniran a la justícia si no cobren

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats aniran a la Batllia si Govern no els paga els dies de vaga. Fonts sindicals consultades van argumentar ahir que “el dret de vaga no està regulat a Andor­ra” i que, “per tant, a diferència d’altres països, tampoc ho està el fet de descomptar del salari el dia d’aturada”, motiu pel qual els sindicats de l’administració portaran el Govern a la justícia si no cobren el salari durant les jornades d’aturada. Els representants dels sindicats de la Funció Pública esperaran a acudir a la justícia, segons les fonts, quan hagi acabat el període de vaga. “Quan passi tot farem el plantejament jurídic, Govern està utilitzant aquesta qüestió com a mesura dissuasiva davant la vaga”, van puntualitzar fonts dels sindicats.

Els sindicats demanaran també

en la reunió prevista dilluns amb la ministra Eva Descarrega i el cap de Govern, Toni Martí, l’informe jurídic de Govern que avalaria descomptar-los el dia de vaga del salari. D’altra banda, la plataforma sindical de la Funció Pública té decidit donar 48 hores de preavís i les fonts consultades recorden que “la vaga obre l’espai a la negociació”, però que no faran una contraoferta a les propostes de Govern –entre les quals se’ls ofereix un intensiu de 7,5 hores– perquè volen que es negociï tota la llei. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va valorar ahir que “les 48 hores són un pas”, i va dir que l’executiu “hauria volgut les 72 hores, però sempre ho hem centrat a posar facilitats a les famílies”.

Missatge per als pares i mares

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) va enviar ahir una carta a l’Associació de pares i mares de l’Escola andorrana (Apaea) en què informava de les 48 hores que finalment s’han decidit de preavís, una demanda que havia fet la mateixa associació. La missiva anima els pares i mares dels alumnes “a evitar, en la mesura que puguin, portar els fills a l’escola durant el dia o els dies que duri la vaga”, i assegura que els serveis mínims “no estan per garantir activitat lectiva ordinària”.

D’altra banda, la presidenta del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració de Justícia, Cristina Araujo, va afirmar que, si bé els empleats de justícia fan un torn de vuit a tres del matí, “hi ha els equips de permanència” que cobreixen fins a les set de la tarda. Segons Araujo, hi ha diferències amb la proposta de Govern perquè, segons l’àrea, es fan jornades partides. Araujo va criticar que amb la reforma de la llei ells pateixin “perjudicis” sense gaudir de beneficis com “la mobilitat”.

LA CAMBRA I LA PIME DEMANEN GARANTIR L'ATENCIÓ AL PÚBLIC FINS A LA TARDA

La Cambra de Comerç i la PIME van reclamar ahir que es garanteixi l’atenció al públic per part del personal d’administració fins a la tarda, com fins ara. El president de la Cambra, Marc Pantebre, va explicar que encara no han parlat en profunditat de les últimes propostes del Govern, però va manifestar que “és important assegurar l’horari d’atenció de l’administració fins a dos quarts de sis de la tarda”. El president de la Cambra de Comerç es va mostrar contrari als horaris intensius perquè “són menys productius” i es va mostrar partidari que la jornada setmanal sigui de 40 hores.

Per la seva banda, el president de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, també es va preguntar si l’administració seguirà obrint a la tarda per tal de poder fer tràmits. Quant als oferiments fets pel Govern aquesta setmana, Aleix creu que les diferències que hi ha entre els funcionaris i l’executiu no se solucionaran amb aquestes propostes. “Penso que no s’arreglarà amb això”, va assegurar el president de la PIME , que creu que els polítics “han d’escoltar el sector privat d’Andorra”. Aleix va ressaltar que per tal que el Principat funcioni, cal que no hi hagi gaire distància entre el salari mitjà d’un funcionari i un treballador de la privada. “Hi ha una diferència terrible”, va dir.

tracking