sector hoteler

La regulació d'estrelles dels hotels es retarda

El gremi demana que el reglament de la Llei d’allotjaments turístics inclogui el temps necessari per realitzar adaptacions

La regulació d'estrelles dels hotels es retardaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Llei d’allotjaments turístics, que es va aprovar el juliol del 2017, no s’ha acabat de portar a terme. El ministeri de Turisme encara no ha aprovat el conjunt de normes que la regulen. És a dir, el marc general, que és la llei, està aprovat, però les normatives concretes per executar-la, encara no. El sector hoteler manifesta diversitat d’opinions pel que fa a la demora de l’aplicació del reglament. El president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, va explicar que des de la UHA es demana que es prevegi un temps d’adaptació per a l’aplicació de les normes abans d’aprovar el reglament definitiu, “si el reglament demana, per exemple, una cadira per habitació, s’ha de posar i és fàcil d’aplicar, però si et demana un spa no es fa d’un dia a l’altre”.

El president va manifestar que tot i que “hi ha canvis que es poden posar a la pràctica fàcilment, n’hi ha d’altres que no”. Ara va afegir que el reglament preveu “més de 300 ítems diferents”, des dels idiomes que s’han de parlar a la recepció d’un hotel fins al contingut dels esmorzars que s’han de servir. Segons Ara, la nova normativa “generarà una millor imatge de país” perquè millorarà el sector i farà pujar la qualitat dels hotels. Una qüestió que “fins ara no havíem pogut dur a terme per la crisi”, però que actualment és més fàcil d’executar”, va manifestar.

Diversitat d’opinions

Per la seva banda, la presidenta de l’associació Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va manifestar que es troben “en una situació estranya”. Segons va apuntar Canut, fa mesos que es va aprovar la Llei d’allotjaments turístics però “encara no han aprovat el reglament en el qual es basa la llei”, i va expressar que “no entenc per què estem en aquest impasse”. Segons la presidenta de l’AHA, “això va directament relacionat amb els pisos turístics”, amb referència a la normativització d’aquests establiments que fins ara no tenien cap mena de regulació. “Ara s’hauran de registrar i passar, com tots els altres, els controls”, va afirmar Canut.

La presidenta de l’AHA hi va afegir que creu “que des del sector dels apartaments turístics estan fent pressió per endarrerir l’aplicació i tenir més temps per a l’adaptació dels canvis”. Segons va afirmar la presidenta de l’AHA, des del ministeri de Turisme se’ls va fer arribar un esborrany del reglament per tenir temps per realitzar adaptacions a les mesures, però va expressar que pensaven “que de cara al mes de setembre es començaria a aplicar la normativa”.

Sigui com sigui, Canut va coincidir amb el president de la UHA, ja que va explicar que “és evident que necessitem un període de transició” per aplicar les mesures, però va manifestar que “el mateix reglament podria regular aquest termini per realitzar els canvis”. És per aquest motiu que “no entenc com el ministre no aprova la normativa, espero que ho facin aviat”. Canut va explicar que per sobreviure a la crisi molts hotels van abaixar preus reduint la inversió: “Aplicar totes les mesures de cop és difícil si no tens gaires beneficis a final d’any o si els has d’invertir tots a fer reparacions.” Encara que, segons Canut, el problema és que s’ha deixat construir grans hotels de quatre i cinc estrelles que per sobreviure han rebentat preus, “això no és just per a la resta del sector”.

Finalment, la presidenta de l’AHA va posar de manifest que l’esborrany preveu que un dels mètodes per avaluar la qualitat dels serveis hotelers a partir d’ara podria consistir en “un barem mitjà de les opinions dels usuaris en els portals de reserva digitals” o en el mètode del “client fantasma”, un home que fa un control de qualitat de l’hotel fent-se passar per un client. Fonts del Govern van manifestar que es tracta d’un “tema complex” i per això estan tardant “més temps de l’habitual” a l’hora d’aprovar el reglament de la llei.

tracking