defunció
Un resident mor en combat a Síria
Samuel Prada León, de 24 anys, va perdre la vida en un atac de l’exèrcit turc a Afrin
El resident de nacionalitat espanyola Samuel Prada León, de 24 anys, va morir el 10 de febrer passat mentre combatia dins de les milícies kurdes de les Unitats de Protecció Popular (Yekîneyên Parastina Gel - YPG) contra l’exèrcit turc a la regió siriana d’Afrin. El difunt té la seva família a Andorra, que regenta un pub d’Escaldes-Engordany des de fa molts anys, i havia estat escolaritzat al Principat. Prada va ser estudiant tant de la Sagrada Família com del Sant Ermengol. Fonts properes al cas van indicar que el jove havia tingut molts problemes i que finalment l’estiu de l’any passat es va allistar a les milícies kurdes amb l’àlies Baran Galícia en honor al seu lloc de naixement (Ourense). Prada, amb el permís de residència en vigor, va combatre contra l’organització jihadista Estat Islàmic a les batalles de Raqqa i Deir ez Zor. El jove, després de les derrotes de l’ISIS, s’havia enrolat el 20 de gener passat per a la campanya que les Unitats de Protecció Popular mantenen contra l’exèrcit turc a Afrin. En aquesta data va començar l’inici de la campanya turca anomenada Branca d’olivera en què Ankara busca crear una zona de seguretat a la seva frontera amb Síria eliminant de la regió tota presència de les milícies kurdes.
En el comunicat oficial de les milícies es diu que la mort es va produir quan lluitava contra “l’exèrcit turc invasor i les bandes aliades al cantó d’Afrin” sense donar més detalls. Una font kurda de les YPG i amic de Prada va dir que havia mort per un tret en els enfrontaments amb les forces turques, que havien atacat i bombardejat el poble de Haj Eskandar.
Un mes d’entrenament
Un milicià d’origen espanyol amb el nom de guerra Simón va explicar que “era un jove que no tenia experiència militar”, ja que tan sols havia rebut entrenament durant un mes en un campament de les YPG. Simon va afegir que “estava en primera línia i disposat a fer el que se li deia malgrat totes les conseqüències”. Afegeix que Prada “no tenia cap motivació religiosa” i que s’havia afegit a les milícies “per tema humanitari, ja que patia molt pel que els passava als civils”. Durant l’atac turc també van morir dos europeus més que estaven allistats a l’YPG. Es tracta del francès Olivier François Jean Le Clainche i l’holandès Sjoerd Heeger. Turquia considera les milícies kurdes, on hi ha allistats uns 400 occidentals, com un grup terrorista pels seus vincles amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan.
Govern ja ha rebut la comunicació de la defunció de Prada, sobre el qual hi havia un seguiment. Un cop es va constatar que s’havia allistat en les milícies kurdes sent resident andorrà es va estar treballant amb la Interpol per fer-li un seguiment. En concret, s’estava pendent per si tornava al país, podia fer-ho perquè encara era legalment resident, ja que els estats europeus tenen un protocol de col·laboració per controlar els nacionals del vell continent que retornen després d’haver lluitat en el conflicte sirià.
LA REPATRIACIÓ DEL COS NO ESTÀ DECIDIDA
Samuel Prada ha estat el primer combatent occidental que mor per l’ofensiva turca contra les milícies kurdes. Els cossos dels combatents estrangers normalment són traslladats als seus països d’origen. En principi el cadàver hauria de ser traslladat a Espanya, però posteriorment hi hauria el dubte si va cap a Galícia per al funeral o cap a Andorra, ja que els seus pares viuen al Principat. El portaveu de les milícies va afirmar ahir que encara no s’ha fixat el retorn del cos, ja que “encara estem decidint com procedir amb els cossos dels tres màrtirs [incloent el francès i l’holandès també difunts]”. La milícia defineix Prada com “un dels símbols de de l’esperit revolucionari internacional i la lluita per la democràcia”.
"RECORDS PER A LA MEVA ÀVIA I PER AL MEU ONCLE"
Samuel Prada va enregistrar un vídeo (disponible a la web del Diari) un cop ja estava allistat en les milícies kurdes on explica, en un anglès rudimentari: “Estic aquí per ajudar aquesta gent en la lluita contra el Daesh [acrònim d’Estat Islàmic]”. Vestit amb uniforme militar, un turbant negre i un fusell a la mà indica que la seva educació a l’acadèmia de les YPG ha estat militar, política i per aprendre la llengua kurda. Explica que el seu nom de guerra és Baran Galícia, en honor al seu lloc de naixement, que ha nascut el 6 de setembre del 1993 i que és de nacionalitat espanyola. Al final de l’enregistrament envia “records per a la meva àvia i per al meu oncle”. El vídeo no inclou la data en què va ser enregistrat i Prada inclou un parell de crides a favor de les milícies de l’YPG i també per un Kurdistan lliure.