FUNCIÓ PÚBLICA

Govern i sindicats negociaran canvis a la llei del funcionariat

Gabriel Ubach manté que la porta s’ha obert perquè Toni Martí ha acceptat parlar “per primera vegada de la llei, no dels reglaments”

Creat:

Actualitzat:

Govern i sindicats seuran a negociar. El Govern i els representants de la Plataforma Sindical de l’administració es trobaran dijous per debatre les propostes que l’executiu va formular la setmana passada sobre la tramitació de la Llei de la Funció Pública i canvis a la mateixa, entre les quals hi havia el plantejament d’una jornada intensiva de 7,5 hores. El pas entre els uns i els altres s’ha donat després que, segons el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), “Toni Martí, ha obert la porta a poder parlar per primera vegada i definitivament de la llei, no dels reglaments”. Ubach va dir ahir al vespre que “els sindicats estan oberts al diàleg i al consens” sempre que l’objecte de la negociació “sigui la pròpia llei”. En un comunicat, el Govern va confirmar que les modificacions a la llei es podrien introduir “per la via de les esmenes en coordinació amb el grup Demòcrata” per no endarrerir-ne la tramitació i va celebrar “la predisposició” sindical.

L’acostament no significa d’entrada que es desconvoqui la vaga, tot i que no hi ha cap aturada pactada encara. “Estem disposats a seure’ns a debatre amb ells i obrir una taula de negociació, això no vol dir en cap cas que es pari tot el procediment que s’ha engegat: continuem amb un preavís de vaga de 48 hores i amb tot allò previst a l’assemblea, incloent-hi la presentació de les tres iniciatives legislatives populars (ILP)”, va puntualitzar Gabriel Ubach. Segons Ubach, “la pilota està sobre la teulada de Govern”.

Serveis mínims controvertits

Tot i que molt pendents de la reunió amb Govern de dijous, els diferents sindicats de l’administració van continuar ahir la tarda organitzant-se i debatent els serveis mínims amb els seus afiliats, com per exemple el sindicat de duaners que encara era reunit ahir a l’hora de tancar aquesta edició. El sindicat de l’ensenyament públic (SEP) va celebrar així mateix una assemblea en què va posar-se sobre la taula la proposta de mínims del ministre, Eric Jover, segons la qual a maternal hi hauria d’haver un docent per cada tres classes i un col·laborador per cada dos classes, i a primera, segona ensenyança, batxillerat i formació professional un docent per cada quatre classes. El secretari general del SEP, David Garcia, va explicar que no hi va haver acord i que el sindicat s’esperarà a la reunió amb Govern per decidir-ho, si bé en l’assemblea d’ahir les opinions dels docents van ser sobretot dispars. A batxillerat i formació professional, els docents no creuen necessari fer serveis mínims. Però tampoc hi ha acord sobre maternal, primària i secundària. “Els mínims no els ha de marcar el sindicat, ha de ser el Govern i els sindicats els acceptaran o no”, va opinar Garcia. Els professors estan d’acord a esperar a dijous abans d’anunciar accions. “Volem veure, en aquesta finestra que s’obre, quin camí agafar”, va valorar Garcia, tot i deixar clar que la vaga es manté. Els professors estaven especialment molestos amb les declaracions que Eric Jover havia fet al matí en criticar-los la carta que van enviar als pares i mares demanant que no portessin els fills a l’escola en dies de vaga. No va agradar que Jover considerés que el sindicat s’havia “extralimitat” perquè “correspon a Govern marcar les jornades lectives”. Els serveis mínims proposats per Govern no superarien el 15% a l’administració general, segons l’executiu. La ministra Eva Descarrega va exposar així la voluntat de garantir “els serveis essencials per a la comunitat”.

Govern i sindicats negociaran canvis a la llei del funcionariat

Govern i sindicats negociaran canvis a la llei del funcionariat

tracking