societat
La família del jove mort a Síria el considera un heroi
Família i amics van intentar dissuadir Samuel Prada perquè no viatgés a una zona en guerra
“Ell volia viure ajudant. Estem molt orgullosos del Samuel, per a nosaltres és un heroi.” La família de Samuel Prada León, el resident espanyol de 24 anys que va perdre la vida el 10 de febrer combatent a Síria amb les milícies kurdes, ha assegurat al Diari que “saber que va morir fent allò que desitjava fer” és una gran ajuda per passar millor “un moment de tant dolor”.
Segons ha explicat la família del difunt, Prada es va allistar a les Unitats de Protecció Popular (YPG) “per un tema humanitari. Ell patia molt veient el sofriment dels civils”. El jove va marxar des d’Andorra cap a Síria el 23 de juliol del 2017 “per ajudar les famílies kurdes en la seva lluita contra Estat Islàmic”, han afegit. En aquest sentit, tant la família com els amics han reconegut que van intentar dissuadir Samuel perquè no viatgés a “una zona tan perillosa”, però “ell va insistir perquè només volia ajudar aquelles persones”. Per això, el jove va sortir del Principat sense avisar ningú i va posar-se en contacte amb la seva família, també resident a Andorra, quan portava poc menys d’una setmana combatent a l’Orient mitjà. Segons ha pogut saber el Diari, Prada ja va viatjar a Síria el 2016, tot i que va estar-s’hi només una setmana. En aquesta ocasió, però, sí que va avisar el seu entorn del viatge. “Quan va tornar la primera vegada va dir-nos que no hi aniria un altre cop, però al final va marxar sense que ningú ho sabés. No volia que li diguéssim que tornar a anar allà era posar-se en risc”, ha afirmat Eric Martín, un dels amics de Samuel Prada. “Precisament per això ell evitava les converses sobre el tema. El Samuel era molt graciós i feia un parell de ximpleries per fer-nos veure que no volia parlar de Síria”, ha precisat Martín. En aquest sentit, un altre dels seus amics, Fabricio Barbosa, ha apuntat que el jove difunt sempre s’exaltava quan conversaven sobre el conflicte armat a Síria. “Ell tenia una opinió molt forta al respecte i sempre va tenir l’esperit d’ajudar tothom i la convicció de lluitar per una causa tan llunyana”, va dir Barbosa. Segons ha assenyalat la família, el pla del jove era combatre durant sis mesos i després tornar a casa, però l’inici dels bombardejos a la zona d’Afrín a finals de gener, on ell es trobava, van fer-ho impossible. Al llarg de la seva estada a Síria, Prada va comunicar-se freqüentment amb familiars i amics a través de l’aplicació de missatgeria WhatsApp i per Facebook Messenger. “Ell ens deia que estava molt bé allà perquè volia que no ens preocupéssim. La gent amb qui estava se l’estimava moltíssim i ens explicava que allà no necessitava res material. Creiem que ell estava cansat de les coses materials”, han assenyalat des de la família, que també han afirmat que l’última vegada que van parlar amb el jove va ser dos dies abans de la seva mort.
Nascut el 6 de setembre del 1993 a Ourense, Samuel Prada va arribar a Andorra amb 6 anys quan la seva família va traslladar-se al país per treballar. Va estudiar a l’escola Sagrada Família i va fer el batxillerat a la Margineda. Quan va acabar els estudis va treballar a un pub d’Escaldes, propietat de la seva família. Els seus amics asseguren que “tenia el millor cor que han vist mai”.
ELS FAMILIARS, PENDENTS DE LA REPATRIACIÓ DEL COS
La família de Samuel Prada León està en espera de la repatriació del cos del jove mort en combat contra l’exèrcit turc el 10 de febrer a la regió siriana d’Afrín. Prada és el primer combatent occidental que ha perdut la vida en l’operació de Turquia contra les milícies kurdes de l’YPG. Per això, la seva família, tot i que reconeixen que des de Síria han entrat en contacte amb ells, no tenen coneixement sobre quan es traslladarà a Espanya el cos del difunt. Per la seva part, els amics de Prada han preparat una cerimònia en memòria del jove que se celebrarà dissabte al matí a l’església Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany.