funció pública
Acord entre Govern i sindicats per tornar a negociar la reforma
Govern i sindicats tornaran a debatre els aspectes de la llei que han generat més rebuig
Govern i sindicats van acordar ahir tornar a portar la reforma de la Llei de la Funció Pública a la taula de negociació. Un fet que posa en suspens la vaga convocada del 19 de febrer al 19 de marc, tot i que es manté en espera de si s’arriba o no a algun acord. Concretament, es tornaran a discutir els punts de la llei que van suscitar més rebuig i van generar més propostes alternatives en el marc de la comissió consultiva, i es farà abans que la llei entri a tràmit per després passar a valorar les propostes que ha fet l’executiu per desencallar la situació de bloqueig. El portaveu de la plataforma sindical, Gabriel Ubach, va celebrar que “fins fa una setmana no hi havia possibilitats de diàleg ni de consens i ara sembla que la porta del diàleg es comença a obrir”. La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, va valorar “molt positivament” que els representants de les organitzacions “hagin accedit a asseure’s a la taula conjunta i treballar les propostes per veure si podem millorar el projecte de llei i entrar-lo a tràmit al més aviat possible”.
En declaracions als periodistes després de la reunió que els representants dels sindicats van mantenir ahir al matí amb el cap de Govern i els ministres de la Funció Pública, Educació i Interior, Ubach va subratllar la importància d’incorporar canvis al projecte abans que entri al parlament i va afirmar que “si és així i podem modificar aspectes de la llei estem disposats a treballar”.
Els sindicats “han cedit”
Ubach va assegurar que per fer possible l’inici d’entesa els sindicats “hem cedit” renunciant a exigir que el procés comenci de zero. “Hem fet un pas molt important canviant el plantejament inicial d’arrencar amb un full en blanc. Ara fem nostra la llei de DA però modificant els aspectes que creiem que s’han de modificar”, va exposar, afegint que “s’ha de tindre molt en compte” que “la llei ja ens ve imposada amb unes línies molt ben definides per Govern”.
El sindicalista va argumentar que “la nostra intenció no era arribar a la vaga”, i per tant “si podem volem arribar a un acord amb Govern que ens beneficiï a tots”. En aquest sentit, va deixar clar que la vaga no es desconvoca però que “s’obre un període per intentar arribar a consensos”. Tanmateix, va assegurar que “això no vol dir que hàgim de parar-ho tot”, sinó que “hem de continuar fent pressió per arribar a bon port a les taules de negociació” perquè “ha quedat clar que de confiança els uns amb els altres no n’hi ha cap ni una”. D’aquesta manera, va apuntar que es podrien convocar accions però “no tan contundents com les que hauríem fet si no haguéssim arribat a un acord”.
Ubach va detallar que s’haurà de parlar dels quinquennis i de les jornades intensives. En aquest sentit, va dir que “és possible” que els sindicats acceptin les propostes que els ha fet Govern i que inclouen per exemple reduir la jornada a les 7,5 hores al dia. Unes propostes que segons va assegurar Ubach el cap de Govern es va comprometre a incloure a la llei “arribem o no a l’acord”. Sobre aquesta qüestió, Descarrega va dir que “el Govern mantindrà el seu compromís de cara als treballadors de l’administració general”. A més, va assenyalar que “ens hem obert a incloure altres propostes que vinguin dels representants dels sindicats”, i va avançar que la setmana que ve ja començaran a treballar en “les eventuals modificacions de la llei perquè s’ha de tirar endavant”.
Descarrega va afirmar que sobre la substitució dels triennis per quinquennis “difícilment hi podrà haver concessions”. La ministra va destacar que els funcionaris demanen variar el càlcul del quinquenni i va indicar que “tornarem a valorar quin és l’impacte econòmic i justificarem de nou el perquè del model que proposa Govern”. Qüestions que sí que canviaran són la dels horaris laborals, l’eliminació del complement per gestió i avaluació de l’acompliment i l’adaptació del lloc de treball per motius de salut. En aquest cas va dir que Govern està disposat a pagar el 80% del sou en cas de canvi de lloc de treball, un marge que per a Descarrega “ja és molt raonable”. Pel que fa al GAdA, la ministra va anunciar que analitzaran “si podem aplicar una mesura correctora per a les persones que s’han vist afectades per l’aturada del sistema” perquè és “un punt que interessa molt als sindicats”.
ELS FUNCIONARIS DE LA MASSANA SE SUMEN A LA VAGA
El president del Sindicat de Treballadors de la Massana, Pancho Lizama, confirma que els funcionaris del comú també s’afegeixen a la vaga. “En solidaritat amb la feina dels nostres companys i amb el moviment que defensen hem decidit secundar-la”. Lizama va afegir que veu amb optimisme que s’arribi a un acord amb Govern però defensa que són “coherents amb les nostres demandes i estic segur que les acabaran entenent. Som un país petit i no podem estar enfadats”. Finalment, el portaveu de la Massana demana a les dues parts amplitud de mires i “que, d’una banda, el Govern accepti les nostres demandes, que són justes, i, de l’altra, que nosaltres ens cenyim al que realment necessitem i volem aconseguir”.