Economia

Els constructors proposen obrir quotes per a treballadors de fora de la UE

Serviria per pal·liar la manca de personal que viu el sector, sobretot si creix l’expectativa de negoci, gràcies a la millora de l’economia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector de la construcció demana mesures per solucionar un dels principals problemes que pateix, la manca de personal qualificat. En els darrers deu anys s’han perdut 4.003 llocs de treball i si, com sembla, l’economia comença a repuntar els constructors es trobaran que necessitaran més mà d’obra aviat. El gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra d’Andorra (Acoda), Víctor Filloy, va reclamar posar mesures a aquesta situació i va proposar crear una quota de treballadors extracomunitaris que ajudi a pal·liar aquesta situació. “No estem demanant obrir portes a tot­hom, sinó que vegin que en un futur no gaire llunyà ens podem trobar amb una manca de personal alarmant i no es podrà cobrir amb treballadors espanyols i portuguesos, com abans”, va indicar.

Des de fa uns anys la recuperació econòmica espanyola permet crear nous llocs de treball a la construcció i a Portugal també es nota una millora en aquest sentit, a més, “sumat al fet que molts d’ells van tornar a casa, amb pisos de propietat o lloguers assequibles, que tenen la família i que si no troben feina poden rebre una bona prestació d’atur, fa que la majoria ni es plantegi tornar”, va reconèixer. L’elevat cost de vida i la dificultat per trobar pisos de lloguer a “preus raonables” són més motius pels quals costa convèncer-los perquè tornin a venir a treballar al Principat.

El gerent de l’Acoda va insistir que la proposta dels extracomunitaris permetria aconseguir mà d’obra però no a qualsevol preu, ja que “som molt conscients què implicaria l’arribada d’aquestes persones pel que fa a les reunificacions familiars, a l’escolarització d’infants, etcètera. Obligacions que tindríem amb ells i que suposarien una despesa important que la nostra economia segurament no aguantaria”. Per això no reclamen que es pugui contractar “tothom, sinó que es podria fer una ponderació per saber exactament quants treballadors podríem necessitar i a partir d’aquí permetre la seva entrada”.

Filloy també va comentar que no tenen la intenció de portar aquesta proposta al Govern perquè l’estudiï directament, sinó que “només volem donar a conèixer la situació del sector i que si algú ha d’actuar, que ho faci. I si algú té una altra proposta que la presenti”, va manifestar. La demanda dels constructors és “per trobar un equilibri entre les nostres necessitats futures i les possibilitats que podem oferir a aquesta gent que vindria a treballar”, va insistir.

La manca de personal no és una situació exclusiva de la construcció, ja que altres sectors econòmics, com ara la restauració, la neteja o també la gestió de residus, també han mostrat la seva preocupació per aquest fet. El mateix Filloy és gerent de l’Associació d’Empreses de Neteja i reconeix que han de rebutjar demandes de contractació perquè no tenen prou mà d’obra. “És una situació molt complicada però ens veiem obligats a dir que no a ofertes de feina, gairebé diàriament. A diferència de la construcció, els treballadors de la neteja tenen sous més justos i, de nou, el cost de vida d’Andorra fa que ens trobem amb aquesta manca de personal”, va assegurar.

Acomiadaments

En els darrers 10 anys, les empreses de la construcció han hagut de fer front a una inversió de 80 milions d’euros en acomiadaments, una xifra “important en un moment en què es va frenar l’obra nova, de cop”. En aquell moment els treballadors tenien sous elevats i les empreses van apostar per mantenir-los a aquelles persones que van poder conservar la feina. “En aquests dar­rers anys, el sou mitjà s’ha mantingut prop dels dos mil euros”, va comentar.

L'USdA RECLAMA AL GOVERN QUE LIMITI EL PREU DEL LLOGUER

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va lliurar ahir una carta al cap de Govern en què li reclama que reguli el preu de l’habitatge de lloguer fixant un límit per metre quadrat. El secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, va exigir a Martí que “intervingui urgentment en el lloguer dels habitatges”, tant pel que fa al preu com en les condicions a què està sotmès el llogater. “És aberrant que una persona que acaba el contracte després de cinc anys se li pugui augmentar el lloguer al preu que es vulgui i si no donar-li dos mesos per abandonar el pis”, va denunciar Ubach, que va aprofitar per insistir que disposar d’un habitatge és “un dret fonamental de la persona”.

L’USdA s’ha acollit a les recomanacions de les institucions europees que situen en el 30% del salari mitjà, uns 600 euros al Principat, el lloguer mensual d’un pis d’uns 80 o 90 metres quadrats. Per això, Ubach va dir que el Govern de Toni Martí “té l’obligació d’intervenir urgentment”. Primer, va apuntar, “s’ha de fer una regulació seriosa” de manera que un propietari pugui augmentar un 10% el preu en finalitzar el contracte si ha fet, per exemple, rehabilitacions importants, però no multiplicar el lloguer sense motiu. “No pot ser que quan a algú se li acabi el contracte passi de 400 a 800 euros de cop”, va exclamar, afegint que “és un atracament a mà armada i el Govern del senyor Toni Martí ho està consentint”.

Els constructors proposen obrir quotes per a treballadors de fora de la UE

tracking