finances

La FinCEN engega un nou 'cas BPA' a Letònia

El Banc Central europeu ha prohibit qualsevol moviment de l’entitat i la filial luxemburguesa també està suspesa

La FinCEN engega un nou 'cas BPA' a Letònia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Banc Central Europeu (BCE) ha imposat una moratòria a l’entitat letona ABLV Bank per la qual es prohibeixen tots els seus pagaments arran del “significatiu deteriorament” de la seva posició financera després que els EUA l’acusés de blanquejar diners i fer negocis amb Corea del Nord, segons un comunicat del regulador europeu. El BCE ha assenyalat que ha instruït les autoritats supervisores letones perquè “temporalment i fins a pròxima notícia” es prohibeixin els pa­gaments d’ABLV sobre els seus passius financers i ja s’ha fet efectiu.

L’acusació dels Estats Units s’ha dut a terme de la mateixa manera com es va fer en el cas BPA, a partir de considerar ABLV una amenaça de primer nivell per blanqueig de capitals i aplicar cinc mesures preventives que han fet fora l’entitat dels mercats, tot i tenir al darrere com a últim supervisor el Banc Central Europeu. Precisament els dirigents de Frankfurt han respost a les crítiques indicant que no són responsables de vigilar que els bancs dels estats membres blanquegin diners i que aquest camp és potestat de les autoritats de cada país.

El Banc Central Europeu s’ha vist obligat a prohibir qualsevol operació amb el banc letó perquè “durant els últims dies s’ha produït un fort deteriorament de la posició financera” després de l’anunci de la FinCEN. Les informacions fetes públiques des de Letònia apunten que el banc ja ha perdut un 20% dels fons. Els problemes ja s’estan estenent com una taca d’oli i la filial luxemburguesa d’ABLV, tercera entitat de Letònia, també té suspeses les operacions de dèbit i la resta de bancs del microestat centreeuropeu li han bloquejat els comptes amb dòlars.

Paral·lelismes amb BPA

Diferents fonts van explicar ahir que hi ha certs paral·lelismes entre el cas ABLV i BPA, degut que la simple amenaça i l’obertura d’una investigació ha situat el banc contra les cordes. I les conseqüències, com en el cas BPA, també s’han estès a la filial de l’entitat. La gran diferència entre els dos casos es troba en el fet que com que Letònia és membre de la Unió Europea, ABLV compta amb la protecció del regulador europeu. Però ni aquest gran avantatge respecte a la situació en què estava BPA, segons les fonts consultades, ha evitat que el banc hagi quedat suspès i Frankfurt hagi congelat les operacions.

tracking