fiscalitat

Un 30% de residents fiscals espanyols no ha regularitzat la seva situació

Alguns esperen fins a l’estiu per veure si Madrid redueix el percentatge de sanció, que és del 60%

Un 30% de residents fiscals espanyols no ha regularitzat la seva situacióARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un 30% de residents fiscals espanyols encara no ha regularitzat la seva situació. Aquesta és una de les xifres, tot i que aproximativa, que es van donar a conèixer ahir durant la conferència sobre regulació de capitals financers que es va fer al Col·legi d’Advocats i que van impartir el lletrat Ángel Ceniceros, especialista en fiscalitat, i Marc Villalonga, membre de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals d’Andorra (AATF). La dada contrasta amb la dels residents fiscals francesos, la totalitat dels quals ja ha arreglat la seva situació.

Aquest decalatge es deu al fet que alguns grans residents espanyols (que són aquells que tenen més d’un milió de dòlars) esperaran per declarar els seus béns com a molt tard a l’estiu amb l’esperança que el govern espanyol rebaixi el percentatge de sanció del 60%. Estan pendents que Madrid cedeixi i acabi aplicant un recàrrec més baix, seguint d’aquesta manera un dictamen de la Unió Europea, que es va pronunciar recentment. El fet que l’executiu espanyol no tingui majoria absoluta i depengui dels pactes amb altres partits com ara Ciutadans, que té un posicionament més dur a l’hora d’aplicar unes sancions més altes, comporta que el govern presidit per Mariano Rajoy estigui retardant la presa d’aquesta decisió. El 2019 també es començarà a fer la tramesa d'informació fiscal, amb dades des del gener del 2018, d’aquells que tenen menys d’un milió d’euros.

Els residents fiscals consideren que Espanya no respecta la legislació comunitària i que no admet la prescripció, és a dir, que obliga a regularitzar tots els guanys obtinguts en l’últim exercici, encara que alguns s’aconseguissin en anys anteriors. És per això que molts afectats esperen que s’admeti la prescripció i que la multa que hagin de pagar, que ara se situa al voltant del 60%, sigui inferior. D’aquesta manera, els que ja han pagat podrien demanar el retorn dels diners corresponents i dels interessos indeguts. En tot cas, la seva situació haurà de ser regulada a l’estiu, ja que si no s’exposen a rebre una sanció del 150%. En el cas de França, les sancions oscil·len entre el 20 i el 36%, cosa que ha afavorit que els residents gals hagin regularitzat la seva situació en entendre que els costos eren raonables. Els experts recomanen regularitzar la situació al més aviat possible i reclamar a posteriori els diners que els hagin pogut cobrar de més. La transmissió de la informació fiscal entre els països es farà un cop anualment única tramesa anual. Les entitats bancàries o les asseguradores enviaran les dades al Govern el mes de juliol, mentre que la informació als països en qüestió es farà al setembre.

tracking