Funció pública
Govern i sindicats reprendran les negociacions de la reforma dimecres
Discutiran els punts de més rebuig sindical, com són els quinquennis o la jornada laboral
Govern i sindicats reprendran dimecres la ronda de negociacions després que l’executiu hagi accedit a discutir els aspectes de la reforma de la Funció Pública que han generat més rebuig entre els funcionaris. Les parts van fixar ahir el calendari de contactes amb l’objectiu d’arribar a un acord que faci possible desconvocar la vaga. Mobilització que de moment els sindicats mantenen amb l’avís que poden decidir emprendre accions de protesta en qualsevol moment. Aquest calendari passa per celebrar dues trobades la setmana que ve, dimecres i divendres, segons van precisar ahir fonts sindicals, on estan convocats tots els col·lectius de l’administració. En aquestes reunions es discutiran de nou tots els apartats que han provocat més malestar entre les organitzacions sindicals. Es tracta d’una vintena llarga de punts, van relatar les fonts, que es van posar sobre la taula durant el cicle de trobades de la comissió consultiva i que els sindicats van denunciar que l’exeuctiu s’havia negat a negociar. Aquest fet va ser justament el detonant de la convocatòria de vaga i de la demanda contra Govern per vulneració de la llibertat sindical. El fet que l’executiu hagi accedit a negociar les propostes dels sindicats per incloure possibles canvis al projecte de llei abans que entri a tràmit parlamentari, afegit al fet que els sindicats hagin renunciat a exigir començar de zero i negociar a partir de la llei elaborada per Govern, ha possibilitat l’obertura de les noves negociacions i la suspensió, per ara, de la vaga.
Els elements que es discutiran de nou són els que van suscitar més oposició sindical i que amb la negociació podrien variar respecte a la intenció inicial de Govern. Concretament, la substitució de triennis per quinquennis, un punt sobre el qual la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, ja va avisar que “difícilment hi podrà haver concessions” en tractar-se d’una línia vermella per l’executiu. Ara bé, sí que es debatrà sobre el valor del quinquenni. Sobre aquesta qüestió, els sindicats estan disposats a acceptar l’eliminació dels triennis si s’apuja el valor del quinquenni als 173,73 euros bruts mensuals en tretze pagues. També es discutirà sobre el salari a percebre en cas de canvi de lloc de treball per motius de salut, que inicialment Govern volia adaptar al lloc de destinació. Fruit de la negativa dels sindicats, va obrir-se a pagar el 75% del sou inicial i després el 80%, extrem que es consensuarà a les reunions que començaran la setmana que ve. Com també es farà amb la jornada laboral, que els sindicats volien reduir a les 35 hores setmanals i l’executiu ha proposat situar a les 37,5 però fent jornada intensiva de 7,5 hores al dia. Per altra banda, els sindicats demanaven allargar l’edat de jubilació als 70 anys, qüestió que Descarrega es va obrir a valorar juntament amb el grup parlamentari de DA.
Serveis mínims a Escaldes
Els sindicats de la Massana i d’Escaldes van anunciar que també donaran suport a la vaga en solidaritat amb els seus companys, “ja que els arguments que donen són justos”, van afirmar els respectius representants i portaveus. En aquest cas, la corporació escaldenca sí que manté un estira-i-arronsa amb els representants sindicals, especialment per les escoles bressol, ja que mentre el comú demana uns serveis mínims del 50%, els treballadors només volen arribar al 30%, encara que totes dues parts es donen marge per seguir negociant. On sembla que sí que hi ha acord és en els agents de circulació, i els serveis mínims del 50% estarien garantits. Des de la Massana, la decisió de secundar la vaga es va prendre dijous al vespre, i el comú encara no té una posició oficial sobre com actuar i sobre quins pactes hauran d’arribar per complir amb els serveis mínims, encara que volen esperar a rebre la notificació formal per part dels funcionaris, abans de donar la seva opinió.