L'últim adéu al milicià
Emotiu acte de comiat a Samuel Prada a l'església d'Escaldes
L’església Sant Pere Màrtir va acollir més d’un centenar de persones per acomiadar el resident andorrà
L’església Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany va acollir ahir la cerimònia de comiat a Samuel Prada, el resident espanyol de 24 anys que va morir el 10 de febrer passat a la localitat Síria d’Afrin com a guerriller de les Unitats de Protecció Popular (YPG) que lluitaven contra l’exèrcit turc. Més d’un centenar de persones es van reunir a les 12 del migdia a l’església per tal de presentar els seus respectes i honrar la memòria de Prada. El primer a recordar la vida de Prada va ser el mossèn que va oficiar la cerimònia, Jaume Soy, que en va explicar que ja des de ben petit era una persona inquieta, “en Samuel era un nano que havia tingut al col·legi aquí, al Sagrada Família”, va recordar. Segons Soy, el jove va ser un exemple d’humanitat, en aquest sentit va dir que “no hi ha manera més generosa de viure que entregar la vida als altres, i així ho ha fet en Samuel”, va expressar el mossèn visiblement emocionat, i va descriure el combatent mort com “un jove màrtir d’avui en dia”.
Amics i familiars d’en Samuel van destacar al llarg de la cerimònia que el jove es va allistar per motius humanitaris a causa del seu fort sentit humanista i la seva voluntat d’ajudar els altres. Una amiga de Prada, Míriam Arosa, va destacar que “era una persona treballadora, honesta i valenta que defensava uns valors en la vida”. D’altra banda, Carlos Reborero va afegir que “t’has convertit en un exemple d’humanitat, per com has anat a ajudar a Síria i per la teva solidaritat. Gràcies per tot el que ens has ensenyat i per aquella felicitat que sempre portaves a sobre”. El darrer a prendre la paraula va ser Fabricio Barbosa, que va destacar que Prada va ser una persona generosa, que va entregar la vida als altres, “va ser fidel, honorable i ha viscut d’acord amb els seus principis” i va apuntar que Prada “sempre ha pensat en el bé dels altres sense demanar res a canvi”.
Aplaudiment final
El mateix Barbosa va concloure els parlaments de la cerimònia convocant un fort aplaudiment de tots els assistents per commemorar el comiat de Samuel. Un llibre de condolences acompanyat d’una imatge de Prada i de la bandera de les milícies kurdes va presidir la sortida de l’església.
Els familiars de Prada van manifestar que hi ha dificultats en la repatriació del cos a causa de la complicada situació que es viu a Síria, per aquest motiu la família avançava que tardaran almenys un mes a portar-ho a terme, encara que van destacar que el cos està localitzat i que tenen contacte permanent amb el govern espanyol. Segons ElPublico, Prada es considerarà oficialment viu mentre les autoritats del nord de Síria no enviïn al govern d’Espanya la documentació que demostri que el cos que va ser enterrat era el del gallec, entre altres, necessiten les seves empremtes dactilars.
Una vida intensa
Samuel Prada León va néixer el 6 de setembre del 1993 a Ourense, Galícia. Va arribar a Andorra amb 6 anys quan la seva família s’hi va traslladar per treballar. Va estudiar a l’escola Sagrada Família i va fer el batxillerat a la Margineda. Quan va acabar els estudis va treballar a un pub d’Escaldes. Segons els familiars, Prada va viatjar a Síria per primera vegada el 2016 per ajudar i conèixer què passava al país. El segon viatge el va fer el 23 de juliol del 2017, aleshores es va allistar a la milícia kurda de les Unitats de Protecció Popular (YPG) sota el nom de Baran Galicia (pluja de Galícia) per combatre el Daesh. Segons YPG, Prada va morir el 10 de febrer a la localitat d’Afrin, al nord-oest de Síria, mentre combatia contra les forces turques. En la mateixa operació van morir dos occidentals més, el francès Olivier Jean Le Clainche i l’holandès Sjoerd Heeger. Prada és el primer combatent d’origen espanyol que ha perdut la vida en l’operació de Turquia contra les milícies kurdes.