diplomàcia

Tres jornades de francofonia a Andorra

Hi participarien la Francofonia, la Commonwealth i els espais iberoamericà i portuguès

Tres jornades de francofonia a AndorraSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha decidit aprofitar la carta del multilingüisme del país i de la diversitat social i cultural per reforçar la seva presència a nivell internacional. El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar ahir que el Principat ha proposat organitzar una cimera l’any que ve o el 2020 que reuneixi les líders de quatre de les comunitats lingüístiques més importants mundialment. En aquesta trobada hi prendrien part les màximes representants de la comunitat Iberoamericana, de la comunitat de països de llengua portuguesa, de la Commonwealth i de la Francofonia.

Martí va fer aquest anunci precisament en una roda de premsa conjunta amb la secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, de visita oficial al país fins demà, i que precisament seria una de les quatre protagonistes de la cimera. Aquesta va ser una de les poques accions concretes que es van extreure de la primera trobada d’ahir, que va servir per explorar noves vies de col·laboració entre Andorra i la Francofonia. Aquest entramat de 84 països que comparteixen com a comú denominador la llengua francesa, té com a eixos principals la promoció de la diversitat cultural i lingüística, la democràcia i els drets humans i la projecció de polítiques educatives. El país forma part de l’organització des de l’any 2004.

Martí vol aprofitar l’avinentesa de la més que probable organització de la cimera Iberoamericana 2020 per encabir una nova trobada multilateral. “Volem que un dels actes centrals d’aquests dos anys, en què Andorra estarà en el focus de l’actualitat internacional, sigui una trobada d’alt nivell de les quatre dones secretàries generals”, va expressar. Martí i Jean van destacar la diversitat lingüística del país com una de les bases que justifiqui l’elecció del Principat per a la celebració d’aquesta cimera.

La secretària general de la Francofonia també va posar en relleu el fet que quatre dones estiguin liderant les quatre comunitats lingüístiques. “Sense una relació d’igualtat entre homes i dones, es perd alguna cosa”, va afirmar Jean, que de la mateixa manera que Toni Martí, va subratllar que l’ens també ha de fer front als reptes de la globalització com el canvi climàtic o la transició digital a través del multilateralisme. “No hi ha països petits ni països grans. Hi ha països que sempre tenen coses per oferir”, va afirmar Jean, que va apuntar també al terrorisme com una amenaça de la Francofonia: “L’espai francòfon ha estat víctima del terrorisme. Fa falta combatre’l de manera multilateral”, va expressar. La secretària general de la Francofonia va assegurar que aquest espai no pretén imposar polítiques lingüístiques. “La llengua francesa serveix per actuar, però també defensem el multilingüisme”, va assegurar Jean, que va posar com a exemple la convivència del francès amb els idiomes autòctons. “M’agrada l’orgull que teniu per la vostra llengua perquè defineix la vostra identitat”, va afirmar Jean, que alhora va lamentar que hi hagi poca presència del francès als mitjans de comunicació escrits. Jean va admetre que li agradaria veure “més producció en llengua francesa”. Jean, que va inaugurar l’exposició Llegir i escriure amb Anne Frank al Consell General, va destacar el programa educatiu del Principat, en el qual el francès hi té una presència. I va explicar que el fet de formar part de l’espai de la Francofonia pot permetre a Andorra establir aliances i cooperar amb altres estats per fer front a la diversificació econòmica.

Tres jornades de francofonia a Andorra

tracking