Cinc anys de presó ferma per al culpable de l'onada de robatoris a xalets
L’home, de nacionalitat albanesa, haurà de fer front al pagament de 915.500 euros per indemnitzar disset propietaris
El Tribunal de Corts ha condemnat a cinc anys de presó ferma un home de nacionalitat albanesa al qual ha considerat culpable de l’onada de robatoris a xalets que hi va haver entre el novembre del 2015 i el desembre del 2016 en diversos punts del Principat. El lladre, que fa 15 mesos que està en presó provisional, també haurà de fer front al pagament de 915.000 euros per indemnitzar disset dels propietaris dels habitatges en què va furtar. A un li haurà de pagar 320.000 euros i a un altre 294.000. Corts ha condemnat un altre home, també de nacionalitat albanesa, al qual considera culpable de furt amb força en diversos xalets en grau de temptativa. La pena és de dotze mesos de presó, dos menys dels que va passar ingressat al centre penitenciari de la Comella en règim de presó preventiva. El tribunal en va dictar la llibertat provisional després de la celebració del judici el 30 de gener després que la defensa ho demanés per falta de proves contra el client. L’home, que va marxar al seu país poc després de sortir de la presó, no va anar ahir a la notificació de la sentència.
Els dos homes van ser detinguts el 16 de desembre del 2016 després de l’activació d’un ampli dispositiu de recerca per part de la policia arran de la denúncia de diversos particulars que s’havien vist afectats per furts. Els furts es van cometre a diferents xalets d’arreu del país que es caracteritzaven per estar situats en indrets amb poc moviment de persones i prop d’una zona boscosa, fet que hauria permès als dos acusats escapar-se amb facilitat després de cometre els robatoris als habitatges. La família de l’actual fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, i la de l’exministre d’Exteriors Xavier Espot van ser algunes de les víctimes de l’onada de furts que es van produir en tres etapes: la primera va tenir lloc entre el novembre del 2015 i el febrer del 2016; la segona, l’agost del 2016, i la tercera, entre el setembre i el desembre del 2016.
Al judici, el fiscal va considerar provat que que els dos processats viatjaven des del seu país fins a Barcelona i que un cop a l’aeroport llogaven un cotxe amb el qual es traslladaven al Principat per presumptament cometre els robatoris. El modus operandi s’hauria basat a detectar els edificis sense alarmes ni càmeres i mentre un dels dos vigilava l’altre cometia el furt. L’acusació pública va sostenir que hi ha una “vinculació” entre les dates de lloguer dels diferents vehicles amb les dates dels furts al Principat. Va apuntar que un cop s’havien emportat un bon botí deixaven passar entre dos i tres mesos per tornar al Principat i cometre una altra tongada de robatoris.
La culpabilitat de l’home albanès condemnat a cinc anys de presó se sosté en una prova d’ADN. Es van trobar restes en un tornavís que el lladre va fer servir per entrar en un domicili. La sentència no hauria tingut en compte l’al·legat de la defensa respecte que durant el procés d’enviament de les mostres al laboratori de Tolosa s’havia trencat la cadena de custòdia. La fiscalia també va presentar a la vista oral, en aquest cas com a indici, que els vehicles amb què es van desplaçar al Principat van ser detectats en un aparcament de la capital situat al costat d’una botiga de bricolatge on els acusats hi haurien comprat els estris per cometre els crims.