habitatge
El Govern imposarà una taxa als pisos buits sense motiu
Espot anuncia un pla d’accions que preveu rebaixar la durada dels contractes i concedir incentius fiscals als propietaris que arrendin pisos
El Govern gravarà els pisos que siguin habitables i estiguin tancats sense justificació. És una de les mesures incloses en el pla de xoc que impulsarà l’executiu per posar remei a la manca d’habitatges de lloguer. La taxa que s’imposarà en aquest tipus d’immobles s’està discutint en el marc de la comissió interministerial que va crear el Govern el setembre de l’any passat per buscar solucions a la problemàtica. El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va aprofitar el debat sobre el projecte de pressupost d’ahir al Consell General per anunciar la bateria de propostes i va avançar que les properes setmanes es concretarà com s’implementaran. A més, va destacar que les diferents accions s’estudien juntament amb els comuns, que ja van acordar realitzar un cens de pisos buits per saber exactament quants n’hi ha a cada parròquia.
A banda d’aquesta taxa, Espot va anunciar que es modificarà la Llei d’arrendaments i finques urbanes per reduir els anys de durada dels contractes, ara de cinc anys, tot i que no va precisar a quant es rebaixarà. Va assegurar, això sí, que el tràmit legal serà “immediat” i que la mesura persegueix incentivar que es posin al mercat pisos que avui en dia no hi són. A més, va destacar que s’aplicarà una carència en el pagament del lloguer si es reforma un pis vell.
Incentius fiscals
El Govern donarà incentius fiscals a aquells propietaris de pisos que els treguin al lloguer i a aquells que promoguin construccions d’immobles. En concret, se’ls rebaixarà l’impost de transmissions patrimonials i es reduirà el percentatge de cessió obligatòria en sòl urbà als nous edificis.
Així mateix, es revisaran les àrees on hi hagi edificacions antigues afectades per gravàmens i es donaran “facilitats” als propietaris perquè les reformin i les arrendin. A més, s’aplicaran mesures per afavorir el lloguer residencial i es possibilitarà que els llogaters també puguin tenir accés als ajuts del pla Renova per rehabilitar habitatges.
Finalment, va donar a conèixer que se signaran convenis amb ciutadans i entitats sense ànim de lucre perquè cedeixin gratuïtament edificis que es puguin destinar a pisos de lloguer per a persones en situació de vulnerabilitat o precarietat. Sobre aquesta qüestió va dir que “en les properes setmanes tindrem bones notícies”.
La presentació –ràpida– d’aquest paquet de mesures va provocar un terrabastall entre l’oposició, que es va mostrar sorpresa pel fet que el ministre Espot anunciés les solucions a una problemàtica important com la de l’habitatge enmig del debat del pressupost. Especialment molest es va mostrar el PS, que va veure com la majoria demòcrata li tombava una reserva d’esmena que apostava per congelar els preus dels lloguers i no que s’actualitzin cada any amb l’IPC. El conseller general Gerard Alís va denunciar que DA rebutgés una mesura temporal que és “concreta i efectiva”. “No resol la greu problemàtica de la manca d’habitatge però sí que permet alleugerir la càrrega de les famílies”, va apuntar, tot criticant que el Govern vagi “tard” i no hagi inclòs cap mesura al pressupost.
El conseller general de DA Carles Jordana va indicar que “pot ser contraproduent i tindre un efecte bumerang perquè pot ser que s’encareixi el preu de forma desmesurada per compensar-ho”, mentre que Espot va dir que “l’arrel del problema és la manca d’oferta” i per tant “cal crear les condicions i els incentius perquè hi hagi més habitatge de lloguer”.
El conseller liberal Jordi Gallardo, de la seva banda, va felicitar-se per l’actuació però va recordar que “dins del pressupost no hi ha cap mesura prevista”. Tot i així, va subratllar que Espot “no ha entrat al detall”, com també va remarcar el consellers d’UL-Independents de la Massana Carles Naudi i el d’SDP, Víctor Naudi, els quals van assenyalar que les propostes s’hauran d’estudiar. “El Govern ha d’actuar després d’haver creat el foc”, va etzibar Naudi.