educació
L'UdA liderarà una xarxa d'universitats de petits estats i territoris europeus
L’objectiu és crear sinergies, detectar problemes i fomentar la mobilitat d’alumnes i professors
La Universitat d’Andorra (UdA) és la impulsora del projecte Network of Universities of Small Countries and Territories (NUSCT), que ahir va fer el primer pas per a la seva constitució en una trobada a la seu del centre lauredià, on hi eren presents rectors, tècnics i representants de les universitats de petits estats i territoris com Malta, Liechtenstein, Gibraltar, Groenlàndia i San Marino. “L’objectiu és que puguem crear dinàmiques conjuntes de treball, a nivell de professorat o d’alumnes, per exemple, però també compartir experiències i problemes que ens trobem pel fet de ser països petits”, va explicar el rector de l’UdA, Miquel Nicolau. En aquest sentit, tant ell com Alfred J. Vella, rector de la Universitat de Malta, van indicar que sovint han de fer front a situacions com el baix nombre d’alumnes, la falta d’homologació o reconeixement dels títols universitaris, l’ús de llengües minoritàries o fins i tot “la proximitat amb el Govern, ja que genera unes sinergies que normalment són molt positives però a vegades convindria agafar una mica d’espai”, va manifestar Nicolau.
Per la seva banda, Vella va agafar de l’italià la frase “tutto il mondo è paese” per exemplificar fins a quin punt totes les universitats presents es trobaven amb els mateixos problemes. “La vinculació entre la universitat i el desenvolupament dels nostres països és un fet clau, per tant, ajudar-nos entre nosaltres a trobar solucions a problemes als quals potser ja s’ha enfrontat una altra universitat pot ser un gran benefici”, va explicar. El rector de l’UdA també hi va afegir que la xarxa permetria oferir noves oportunitats a tots els integrants de les universitats. “Sens dubte la mobilitat en tots els àmbits és un dels projectes clau. Els estudiants podrien accedir a plans d’intercanvi, els professors també, i fins i tot els administratius, perquè aprendrien noves maneres de funcionar.” On també es podria veure una millora important és en els plans d’estudi, ja que “es podrien fer titulacions conjuntes o dobles, o partides en semestres en diferents universitats, fins i tot accedir a projectes de recerca de manera conjunta, ja que ara ens costa molt”, va reconèixer Nicolau.
Vella es va mostrar molt confiat que la xarxa tirarà endavant molt aviat i també va comentar que dues universitats més, les de Mònaco i Islàndia, ja han mostrat la seva intenció de formar-ne part, encara que ahir no van ser presents en la reunió.
Per fer més agradable l’estada dels representants universitaris, l’UdA va preparar una sèrie d’activitats culturals per mostrar-los el país. Entre altres, van visitar Casa de la Vall, el Museu d’Areny-Plandolit i ahir van sopar amb els ministres d’Exteriors i d’Educació, Maria Ubach i Èric Jover.