funció pública
El carceller penat per abús sexual fa quatre mesos que està suspès de feina
El Govern no va esperar la resolució del TC
per aplicar la condemna dictada pel Superior
El funcionari de presons condemnat a dos anys de suspensió per a l’exercici de càrrec d’agent penitenciari i a vint mesos de presó condicional per haver abusat sexualment d’una interna de la Comella i d’una professora del centre fa quatre mesos que està apartat del seu lloc de treball. Segons van informar al Diari fonts de l’executiu, Interior va decidir aplicar la mesura dictada pels tribunals un cop els magistrats dels Superior van convertir en ferma la sentència dictada en primera instància per Corts. Malgrat que l’advocada del funcionari, un cop presentat l’incident de nul·litat d’actuacions contra la sentència del Superior que un cop denegat va suposar l’enviament de la causa al Tribunal Constitucional, va demanar l’ajornament de la suspensió fins que l’alt tribunal es pronunciés, l’executiu va decidir tirar pel dret i suspendre el carceller. “Aquest agent penitenciari està suspès des de la data de la sentència del Tribunal Superior tal com mana la llei, atès que el Govern ha d’acatar les sentències judicials fermes com tothom”, van assenyalar fonts de l’executiu, que hi van afegir que el Govern “no va suspendre l’aplicació d’aquesta mesura perquè tècnicament quan recau sentència del Tribunal Superior les penes ja són fermes i executives”.
Cal recordar que fa pocs dies el Tribunal Constitucional va decidir no admetre a tràmit el recurs d’empara interposat per la representació legal del carceller, que considerava vulnerats els drets del seu client a la jurisdicció, a la presumpció d’innocència i a un tribunal imparcial reconeguts a l’article 10 de la Carta Magna. En l’escrit demanava que el TC reconegués la vulneració dels drets esmentats, que declarés nul·les la sentència del Superior i la desestimació de l’incident de nul·litat d’actuacions dictat per aquest mateix tribunal, i que la causa tornés al moment anterior al pronunciament de la sentència en segona instància perquè se’n dictés una altra que respectés els drets presumptament vulnerats.
El funcionari de presons va anar al TC després que el Superior ratifiqués els dos anys de suspensió. Que el període de suspensió sigui inferior als tres anys comporta que el funcionari de presons no sigui expulsat del cos, ja que el Codi Penal assenyala que en el cas d’imposar-se una pena d’inhabilitació per sota dels tres anys el tribunal ha de substituir-la automàticament en la mateixa sentència per la pena de suspensió que correspongui i per la mateixa durada que la pena d’inhabilitació imposada.
La pena d’inhabilitació comportaria l’expulsió del cos sobre la base que es considera que el funcionari hauria perdut la condició de penitenciari. En el cas de la suspensió, aquesta pena priva de l’exercici de càrrec públic durant el temps de la condemna.