Funció Pública

Dotze milions en 25 anys per als funcionaris

Govern valora en 480.000 euros l’any “la mesura correctora” a aplicar per compensar la congelació del complement d’acompliment

Reunió Govern i sindicats de la Funció Pública
Publicat per
Ordino

Creat:

Actualitzat:

El Govern es va comprometre, en la darrera reunió de Toni Martí amb els sindicats de l’administració del 22 de febrer, a estudiar impulsar “una mesura correctora” per compensar els funcionaris afectats per la congelació del complement de gestió de l’acompliment, l’anomenat GAdA. Finalment, la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, va presentar ahir a la trobada amb els representants dels sindicats una primera valoració de l’impacte econòmic que tindria aplicar la mesura. Segons va poder saber el Diari, apostar per aquest mecanisme suposaria pagar 14 milions d’euros en 25 anys als treballadors públics que s’han vist afectats per la desaparició del complement, és a dir 480.000 euros l’any.

“Són xifres importants”, va afirmar ahir Descarrega en declaracions als periodistes a la sortida de la reunió, on va voler deixar clar que “el Govern haurà d’acabar de valorar si [les quantitats] es poden assumir i són sostenibles a nivell pressupostari”. En aquest sentit, va posar de manifest que volen “buscar la millora de les condicions dels treballadors”, però alhora “guardar l’equilibri amb la sostenibilitat i la racionalització de la despesa”. Tant és així que va avançar que es treballaran “diferents escenaris” de cara a la pròxima reunió, que tindrà lloc dilluns.

La darrera trobada

Un contacte que posarà fi a la ronda de negociacions sobre la reforma de la Funció Pública, segons va assegurar la ministra. En aquesta trobada es farà balanç dels punts que han aconseguit acord i els que no i els sindicats decidiran si mantenen la vaga, que de moment està convocada fins al dia 19. Per a Descarrega, hi pot haver consens: “hem treballat de manera intensa i vull pensar que en part dels neguits que hi havia a l’inici de les reunions haurem assolit algun acord.”

El portaveu de la plataforma sindical, Gabriel Ubach, va recalcar, però, que les posicions “encara són divergents”, però va apuntar que “intentarem arribar a acords fins al final”. Quant a la mesura correctora proposada pel Govern, va reconèixer que “té un cost”, però va recordar que “aquest cost els treballadors de l’administració andorrana ja l’han patit durant més de deu anys” de congelació salarial. “L’impacte que ens explica Govern ja l’hem patit a les nostres costelles tots aquests anys”, va reiterar. “Tenim claríssim que ja hem rebut molt fort i ara és el moment de sortir d’aquest pou i amb el cap ben alt”, va manifestar.

Pel que fa al règim retributiu, Descarrega va explicar que dilluns discutiran les tres propostes dels sindicats, que passen per mantenir els triennis, apujar els quinquennis als 173,20 euros o als 150 euros si la jornada és de 35 hores, però va indicar que “qualsevol increment del preu representa un increment a nivell del pressupost”. Ubach, en canvi, va remarcar que “som conscients que això té un cost, però l’hem de poder assumir perquè el que està fora de lloc és que se’ns digui que no es pot regularitzar tothom a l’administració però sí que tenim diners per a altres coses”.

L'USdA RECLAMA QUE ES RESTAURI LA TRETZENA PAGA ALS TREBALLADORS DEL PRIVAT

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) va entrar ahir una demanda a Govern reclamant que es restauri la tretzena paga als treballadors del sector privat. En la missiva que el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, va dirigir al cap de Govern insta l’executiu a treballar per “instaurar de caràcter obligatori la tretzena mensualitat salarial per a tots els treballadors de les empreses privades del Principat, augmentant d’aquesta manera el minso salari rebut”.

Aquesta petició de l’USdA s’afegeix a la que ja va presentar el 22 de febrer instant l’executiu a limitar el preu dels lloguers. En aquest sentit, recorda ara “la necessitat imperiosa per a la totalitat dels treballadors del país de gaudir d’un salari digne suficient per poder satisfer el lloguer de l’habitatge i poder dur una vida digna vist que no teniu la voluntat de regular el preu del lloguer”. Sobre aquesta qüestió (el col·lectiu aposta perquè es fixi un preu màxim per metre quadrat), la carta d’Ubach critica que les mesures que s’impulsin per pal·liar els problemes d’accés a l’habitatge “tardaran massa a produir un efecte positiu cap a una situació que cada dia esdevé més urgent per a les famílies que ho pateixen”.

Dotze milions en 25 anys per als funcionaris

tracking