estadística
El cost de la vida es redueix dues dècimes al febrer
L’índex de preus al consum (IPC) del mes de febrer es va reduir un 0,2% en comparació amb la xifra de gener d’enguany i es va situar en un 0,4%. Així ho va explicar ahir el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, durant la presentació de la nova metodologia de càlcul de la inflació, que ja s’aplica des del primer mes d’enguany. Una actualització que, segons va manifestar el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha de permetre ajustar les xifres de l’IPC al Principat, tot fent que siguin comparables amb les d’altres economies occidentals. I és que els canvis metodològics del que es coneix com a canvi d’any base de l’IPC és una operació usual a tots els sistemes estadístics i es realitza habitualment cada quatre o cinc anys per millorar la mesura de la inflació anual.
En el cas d’Andorra, l’antic IPC tenia la base en l’any 2001 i, per tant, requeria una renovació, prenent de base el 2017, que es du a terme en el marc del pla d’estadística 2018-2021, segons va assenyalar Cinca, que va apuntar que la inflació del gener i l’avançada del febrer no faran canviar les previsions que va fer l’executiu per enguany. “Esperarem a mitjan any per valorar si cal fer canvis a les previsions del 2018”, va assegurar.
Un dels elements principals del canvi metodològic és l’actualització dels béns i serveis representatius del consum de les llars andorranes que configuren la cistella de la compra emprada per calcular la inflació. D’aquesta manera, l’IPC s’adapta als hàbits de consum més recents dels residents al Principat. I és que, tal com va assenyalar el titular de Finances, “la cistella d’avui no és la mateixa que la de fa deu anys”.
En aquest sentit, en el nou sistema de càlcul s’han eliminat productes com ara aparells per llegir cintes de vídeo, la despesa de telèfon d’ús públic, rellotges de paret, ordinadors nous o videocàmeres, i se n’han afegit de nous amb més rellevància actualment, com és el cas de les begudes energètiques, els videojocs, els peatges, els automòbils de segona mà, els robots de cuina o els serveis de restauració a domicili. En aquest sentit, segons Ripoll, la nova cistella s’estructura d’acord amb la classificació internacional del consum individual per finalitats (CCIF) 2010, un fet que permet comparar les pautes de consum amb les d’altres països.
A més, segons va afirmar Ripoll, la renovació metodològica farà que l’IPC de final del 2018 sigui “més exacte”, atès que s’amplia el volum de preus que s’observen mensualment. Es passa de 4.696 a 8.139 preus a partir del desembre del 2017. Així mateix, des del departament d’Estadística s’ha aprofitat el canvi en el mètode de càlcul per incorporar altres millores en els processos de recollida de preus, com ara la mesura setmanal dels productes frescos, la permanència dels preus rebaixats sobre el vestit i el calçat més enllà de dos mesos o l’observació diària dels preus dels carburants atesa la seva volatilitat.