Govern pagarà 82.000 euros a Francesc Robert
El Tribunal considera il·legal l’acomiadament de l’exdirector d’RTVASA
Francesc Robert va ser cessat com a director de la ràdio i televisió públiques el febrer del 2015 quan encara li quedaven gaire-bé tretze mesos fins a la finalització del mandat de Toni Martí, que l’havia nomenat. La Batllia administrativa estima que Robert no va ser acomiadat de forma correcta perquè el motiu al·legat (pèrdua de la confiança per part de qui l’havia nomenat) no era suficient per fer-lo fora sense compensar pels mesos que quedaven de contracte. I la primera instància administrativa li ha concedit aquests salaris que equivalen a més de 82.000 euros, encara que el demandant també havia demanat danys i perjudicis que no li han estat concedits. La sentència pot ser recorreguda al Tribunal Superior, encara que l’executiu no s’ha manifestat respecte a si anirà o no a la segona instància.
El contenciós per l’acomiadament de Francesc Robert ve de lluny, perquè l’exdirector de la televisió pública ja va portar el cas a la via civil. En primera instància va guanyar, però el Tribunal Superior va dictar a favor de Govern. Va ser a partir d’aquell moment quan Robert va decidir traslladar la reclamació a la via administrativa. Francesc Robert va ser cessat el 17 de febrer del 2014 a través d’un decret firmat per Toni Martí i se’l va compensar amb 21.588 euros “en concepte de salaris, vacances i indemnització”. Robert va iniciar el camí de les reclamacions per via judicial en entendre que l’acomiadament estava vinculat a “una discriminació per raó d’opinió”. Concretament, Robert es refereix a unes declaracions que va fer en un programa de Catalunya Ràdio on va criticar el sistema del Coprincipat i el posicionament del Copríncep episcopal en temes com ara l’avortament.
Argumentari diferent
La sala civil del Tribunal Supe-rior va donar la raó a Govern amb una argumentació totalment contrària a la que ara ha fixat el Tribunal de Batlles. Estimava que l’acomiadament de Robert és correcte perquè és el cap de Govern qui elegeix el director general d’RTVASA i no l’organisme. No el contracta Andorra Televisió, ni el pot acomiadar, sinó que tan sols li paga el salari. Per tant, la figura legal més similar a la del director general de la ràdio i televisió pública és la del personal de relació especial. I la regulació d’aquest tipus de contracte de relació especial, “el seu nomenament correspon directament a aquestes autoritats i aquestes persones poden ser destituïdes en qualsevol moment i, en tot cas, cessen quan també ho faci el titular del càrrec que els van nomenar”.
Aquesta visió corresponia a un vessant civil de la qüestió i ja s’apuntava que la reclamació es podia plantejar en termes de demanda contra una resolució administrativa, ja que l’acomiadament es va produir amb un decret de Govern.