Divendres, 10 de gener de 2025

societat

Set de cada deu serveis que fan els bombers són de transport sanitari

L’ús de l’helicòpter va créixer un 20% l’any passat pels trasllats hospitalaris i els rescats de muntanya

Set de cada deu serveis que fan els bombers són de transport sanitariARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La recuperació del servei de transport sanitari no medicalitzat per part dels bombers el 2014 ha comportat un increment en aquest tipus d’actuacions. L’any passat, les sis ambulàncies del cos van fer 4.090 serveis, el 55% de les intervencions totals dels bombers, que van ser 7.470. Aquest percentatge és encara superior si es tenen en compte només les intervencions reals, que van ser 5.739, ja que del total s’han de restar 1.702 corresponents a les sessions de pràctiques que fan els bomber durant l’any. D’aquesta manera, set de cada deu serveis reals corresponen al transport sanitari.

Les dades les van presentar ahir Joan Carles Recasens i Jordi Farré, director i director adjunt del cos, respectivament, en una roda de premsa en què van argumentar l’increment en el nombre de serveis d’ambulància realitzats en el fet que des que van recuperar aquesta àrea de treball s’encar­reguen de tots els transports urgents no medicalitzats i dels no urgents fora de l’horari de treball de l’empresa externa que en té la concessió. L’any passat van fer un 12,5% més de transports sanitaris que el 2016 i la direcció del cos ho atribueix a la gestió de les derivacions que fa el SUM i a l’augment del nombre de turistes.

També s’ha incrementat en un 20% l’ús de l’helicòpter pel fet que, van assenyalar des del cos, han augmentat els trasllats hospitalaris i els rescats de muntanya. “La medicina evoluciona cap una intervenció al més aviat possible i fa que [accidentats i malalts] s’hagin de traslladar a hospitals de fora d’aquí”, va indicar Recasens, amb referència que els nous protocols mèdics estan incrementant les evacuacions als centres de referència. Quant als rescats de muntanya, els bombers en van realitzar 122 el 2017. Una xifra superior a la del 2016. Malgrat això, des del cos no es plantegen cobrar els trasllats de les persones accidentades per negligència. “Això, en tot cas, ho hauria de decidir el Govern”, va dir el director.

Els bombers, d’altra banda, van realitzar l’any passat 250 sortides per incendis (un 8,7% menys que el 2016), 433 salvaments (un 2% més) i 966 assistències tècniques (un 34% més). També es va incrementar el nombre de pràctiques realitzades en l’1,7%. Cal destacar que en vuit anys els membres del cos han passat de fer 85 pràctiques l’any a 1.731.

Setze sortides diàries

Les dades presentades per la direcció del cos posen en relleu que els bombers realitzen una mitjana de 16 sortides diàries i que divendres és el dia de la setmana que hi ha més feina fora dels parcs. El gener, l’agost i el juliol van ser l’any passat els mesos amb més activitat coincidint, va manifestar Farré, “amb l’època de més presència de turistes al car­rer i de sortides a la muntanya o a esquiar”.

Del balanç de l’any passat també destaca el fet que després d’Andorra la Vella, amb 1.648, la parròquia on els bombers van fer més intervencions va ser la d’Encamp, amb 1.382. Això s’explica, va indicar el director adjunt del cos, per l’elevat nombre de visitants que registra el Pas de la Casa i per les complicacions mèdiques que pot provocar l’altitud. La parròquia on els bombers van fer menys sortides l’any passat va ser la d’Ordino, amb només 242 intervencions.

El cos també va actuar fora de les fronteres del Principat l’any passat. Es van fer 23 sortides per prestar ajuda en llocs fronterers, com ara Os de Civís o l’Hospitalet. En breu entrarà en vigor el conveni entre Andorra i França relatiu a la cooperació tècnica i a l’assistència mútua en matèria de protecció civil. Recasens va explicar que no implicarà que s’incrementin les intervencions que fan els bombers andorrans a la zona de l’Arieja més propera a la frontera, però sí que facilitarà que els equips de salvament francesos puguin actuar al Principat.

LA XIFRA

119 efectius. És el personal que està adscrit al cos de bombers entre directors (2), oficials (6), sotsoficials (30) i agents (81). Una xifra que Recasens considera adequada respecte al volum de la feina assignat. També hi ha 11 operadors de telecomunicacions i 5 administratius.

tracking