Les obres per a millorar Meritxell s'encareixen un 30% i costaran 10 milions d'euros

Les ofertes de les tres empreses es van incrementar fins al 30% respecte al preu que estipulava el plec de bases

Les obres per a millorar Meritxell s'encareixen un 30% i costaran 10 milions d'euros

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La primera fase de les obres de l’avinguda Meritxell, que han de començar el pròxim 3 d’abril costaran, almenys, 10 milions d’euros, quan en un principi la corporació va calcular que en costarien 6. La raó principal de l’increment en el preu inicialment previst és que les empreses que van presentar oferta per un dels lots en què es dividia aquesta primera part ho van fer de mitjana un 30% per sobre del preu que estipulava el plec de bases del concurs, i ara rondaria els 8 milions, però cal recordar que el quart tram en què es dividia aquesta fase va quedar desert, així que se li’n sumarien 2 més, que és el que preveu la corporació que costin. La cònsol major, Conxita Marsol, reconeixia la xifra, però declarava que no es tracta de sobrecost, “sinó que hem errat en el càlcul inicial. Només hi pot haver sobrecost quan ja s’han adjudicat uns treballs i després costen més, però mai abans”, argumentava, per després afegir que “en una obra adjudicada per concurs, són les empreses qui acaben posant el preu”, i lamentava que “no és la primera vegada que passa ni serà l’última”.

Etiquetes:

El comú va pressupostar sis milions d’euros per fer els quatre trams en què es dividirà la primera fase de les obres de Meritxell, però amb només tres ofertes, el preu previst ja s’ha incrementat notablement i encara en queda un altre, el que comprèn l’espai entre el carrer Bisbe Iglesias i el de Les Canals, que va quedar desert. Per solucionar-ho, aquesta tarda, en la sessió del consell de comú, s’aprovarà un suplement de crèdit per fer front als dos milions d’euros extra dels tres lots que s’adjudicaran, i també s’aprovarà la convocatòria per a un concurs urgent per adjudicar el quart tram. Aquest serà independent de l’altre, així que les empreses adjudicatàries d’un tram anterior, podran licitar per ell.

Un error de càlcul

“El problema que vam tenir és que no vam comptar que només es presentarien tres empreses. Si ho haguéssim fet, hauríem pogut posar un annex perquè l’oferta més baixa pogués ser l’adjudi- catària d’un segon tram, per exemple”, va comentar Marsol. Malgrat la “sorpresa” que va causar aquest fet, la cònsol confia que les obres no s’allarguin més d’una setmana a l’estiu, i que en general es mantingui la planificació que es va establir en les bases del concurs.

Pintos culpa El plec de bases

El conseller de Ld’A+Cd’I, Víctor Pintos, va culpar el plec de bases “de l’autèntica barbaritat que ha significat l’increment de cost repecte al que la majoria havia previst i la responsabilitat, sens dubte, rau en el plec de bases”, va opinar. Segons coneixia el conseller de la minoria, per al lot entre Bisbe Iglesias i Les Canals, hi havia dues ofertes, encara que eren d’empreses que ja havien licitat un altre tram, “però per culpa del plec, aquestes no podien repetir, però ara ens podem trobar el parany que surti el concurs i s’adjudiqui a una de les anteriors”, avisava Pintos.

El conseller estava molt “decebut” amb el desenllaç de la situació i recordava com en el seu moment “ja vaig dir que aquest plec estava mal fet i que era una mala idea. Sempre vaig pensar que podia encarir els treballs, però no fins aquest punt”, es lamentava, i carregava contra el projecte pequè “ha estat un desastre des del principi. És inadmissible aquest cost i crec que només per això jo l’hauria declarat desert, encara que suposo que la majoria deu tenir compromisos per començar les obres sí o sí”, va dir.

Pintos va deixar molt clar que no creu “en cap cas” que la situació es pugui catalogar com a “frau”, però sí que afirmava que “demà quan s’aprovi el nou concurs, les regles del joc hauran canviat completament i no tindran res a veure amb la licitació inicial”, va finalitzar.

EMI MATARRODONA ÉS LA NOVA PRESIDENTA DEL SINDICAT COMUNAL

El Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) va celebrar ahir l’assemblea anual en la qual va dimitir la junta presidida per Jesús Núñez, i un nou grup de cinc persones van agafar les regnes després que no es presentés una segona candidatura, com s’havia especulat. D’aquesta manera, Emi Matarrodona serà la nova presidenta, en una junta formada per cinc membres; Santiago Pérez serà el vicepresident, Meritxell Pujol, la tresorera, Anna Bellera, secretària i Pascal Zanella, el vocal.

L’objectiu principal d’aquesta nova junta serà reivindicar el GAdA, ja que “afecta moltes persones i no volem que es quedi enrere”, va manifestar Matarrodona, que també va recordar que és “el tema més important que abordarem ara al principi. No entenem per què, si semblava que en un moment avançava, ara ha quedat estancat, per això intentarem parlar amb la cònsol aviat i serà un dels nostres punts forts de reivindicació”, va avisar.

L’assemblea es va constituir en segona convocatòria i, va ser aleshores quan l’antiga junta va dimitir i va deixar pas a la nova, que ja va avançar que immediatament “enviarem una carta a la cònsol on ens presentarem com la nova junta del Sitca i li direm que volem una reunió amb ella. És un formalisme però cal seguir-lo, i un cop davant traurem la resta de temes que volem parlar”, deia la nova presidenta.

La nova junta espera poder revifar un sindicat que darrerament havia quedat “adormit”, com es va sentir entre alguns dels presents a l’assemblea. Els seus membres es van mostrar molt prudents i no van voler comentar res de l’anterior, però sí que van dir que tenien “ganes i energia” per engegar noves demandes i nous projectes. “Tots volem que el sindicat revifi, volem que torni a ser el que era al principi i que els nostres companys tornin a formar part d’ell. Ganes de fer coses en tenim moltes”.

tracking