telecomunicacions
Els 26,7 milions de MásMóvil es destinaran a The Cloud
Andorra Telecom només haurà d’usar 12 milions de les reserves per pagar els 39 que costa l’edifici
Els beneficis extraordinaris obtinguts l’any passat per Andorra Telecom amb la venda dels títols de l’operadora espanyola MásMóvil es destinaran íntegrament a finançar la construcció de The Cloud. Els 26,7 milions de plusvàlua final després de la venda de l’últim paquet d’accions al desembre serviran per pagar gairebé tres quartes parts del cost de l’edifici. De manera que Andorra Telecom només haurà d’usar 12 milions de les reserves de la companyia, que se situen per sobre dels 200 milions d’euros. Sempre que s’acompleixin les previsions del ministre d’Ordenament, Jordi Torres, que va assegurar que el cost final no superaria el 39 milions.
La licitació per adjudicar les obres es traurà a concurs el 22 de març vinent i el termini per presentar les ofertes s’estendrà fins al juny. Unes ofertes que el Govern exigirà que no superin el cost previst i a tal efecte s’usarà la forma contractual de claus en mà. El que, sobre el paper, significa que no hi pot haver desviacions en el pressupost presentat. Ara bé, una obra d’aquesta envergadura, segons fonts del sector de la construcció, està subjecta a múltiples imponderables que podrien fer variar el preu final. Una variable que el Govern tampoc pot descartar del tot. L’adjudicació es farà el mes de juliol, amb la qual cosa les previsions de començament de les obres se situen a principi de setembre, coincidint amb l’inici del curs polític, tot i que la voluntat dels promotors era començar el mateix juliol.
El termini previst situa l’acabament de l’edifici dos anys i mig després, a principi del 2021. Els primers 22 mesos s’empraran en la construcció de l’edifici emblemàtic amb una estructura feta completament de ferro, i en faran falta 10 més per als acabats i l’adequació de l’interior (durant dos o tres mesos coincidiran fases de l’obra). The Cloud s’amortitzarà en 30 anys segons Govern, amb una rendibilitat mitjana de la inversió d’entre el 3% i el 4%.
FRICCIONS AMB L'EMPRESA DE FIBRA ÒPTICA ESPANYOLA
Els primers indicadors econòmics de la companyia de fibra òptica espanyola Avatel des que Andorra Telecom hi va invertir 16 milions (37,3% de l’empresa) són positius. Segons ha pogut saber el Diari, s’està superant el nombre de clients previstos en el pla estratègic elaborat l’octubre passat, quan es va produir l’entrada de capital andorrà. El que no significa que tots els processos segueixin la mateixa tendència. L’encaix entres dues cultures d’empresa diferents està provocant punts de fricció quan es tracta d’abordar qüestions tècniques. Els treballadors d’Andorra Telecom que presten serveis des del país a Avatel no comparteixen ni la manera de fer front als problemes ni les solucions adoptades en la majoria dels casos, fet que s’ha convertit en el principal escull per optimitzar les sinergies. Jordi Nadal, Toni Ambatlle i Santi Argelich són els representants de l’operadora al consell d’administració d’Avatel, que s’ha reunit tres cops a la seu de Marbella. Jordi Alvinyà i Víctor Rodríguez també en són membres.