Indicis de delictes en el cas de les ambulàncies adquirides pel SAAS
L’informe clau pel qual el fiscal porta l’afer a la Batllia recull múltiples accions sospitoses i no hi ha cap prova de la necessitat d’adquirir-los
L’anàlisi de les operacions de compra d’un lot de sis vehicles (per valor d’uns 150.000 euros) de transport sanitari per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) a la Societat Ambulàncies de les Valls (SAV) mostra múltiples indicis delictius, segons recull l’informe elaborat per encàrrec de Govern i que ha estat la base per la qual el fiscal Alfons Alberca ha decidit portar l’afer a la Batllia perquè instrueixi una causa penal. El SAAS i la SAV, concessionària del transport sanitari, tenien un contracte que estipulava els vehicles que la companyia privada utilitzava per al transport, i s’adjuntava una llista, i que “el SAAS tindrà la prioritat per poder procedir a la seva adquisició si aquests són del seu interès i sempre previ peritatge dels mateixos”. La documentació evidencia, segons l’informe, que “els vehicles pels quals les parts van acordar un dret preferent d’adquisició per part del SAAS a la fi del contracte de SAV no són, almenys en part, i per més d’un vehicle, ni aquells que finalment es van peritar ni tampoc aquells que finalment van ser objecte de compra”. L’hospital va acabar adquirint sis vehicles, alguns dels quals no estaven en l’acord i no constava que fossin de la SAV i fins i tot un es va comprar sense haver fet ni tan sols el peritatge.
L’informe legal assenyala que no existeix cap document que justifiqui que s’havien de comprar, i totes les adquisicions es van fer “sense l’acord previ del consell directiu i fins i tot per alguns d’ells es va efectuar el canvi de titular [posar-lo a nom del SAAS] amb anterioritat a aquell acord, el que confirma llur adquisició sense acord del Consell”. Es conclou que semblaria que hi ha “responsabilitat civil i penal”, i al mateix temps l’adquisició de vehicles sense un acord de per què i quina necessitat cobrien significa que s’hauria fet una “contractació directa constitutiva de delicte”.
La recerca legal mostra dos compres amb més elements de sospita. La primera és d’un vehicle de matrícula H-5819 pel qual es van pagar 55.000 euros i que no està dins de l’acord previ de compra i tampoc té feta una pericial prèvia per fixar el valor real. Es creu que hi ha un error en la transcripció de la matrícula i que en realitat és J-5819, però tampoc hi és en l’acord i tampoc se li ha fet cap pericial. I arriben els dubtes sobre que es presentava al comitè directiu. Quan la direcció porta la compra perquè sigui aprovada pel consell directiu (11-09-2014) aquest vehicle en concret ja té fins i tot fet el canvi de nom (26-08-2014) a favor del SAAS i abans que s’hagués pagat. La resta de vehicles ja estaven adquirits per factura i certificat de Lluís Burgués el 31 d’agost, onze dies abans de portar la proposta de compra al comitè directiu.
L’altre cas és la compra del vehicle K-1721, que és evident que no responia a cap necessitat de servei perquè va ser donat a la Creu Roja. No consta que la comissió de seguiment del transport sanitari aprovés l’adquisició. Hi ha correus del director financer, Quirze Font, el 28 d’agost dient que s’estava pendent si aquest vehicle interessava a la comissió del transport sanitari. Tres dies abans es compra dins del lot. L’informe assenyala que no hi havia “cap necessitat justificativa d’una contractació directa” i en aquest cas també es va canviar el nom i pagar abans de l’aprovació d’una compra que no tenia cap necessitat de servei per a l’hospital.
MODELS INCLOSOS A L'ACORD DE COMPRE PREFERENCIAL
Volkswagen transporter 4x4
Una ambulància que no constava en l’acord amb SAV
El vehicle J-6869 és comprat per l’hospital sense que fos un dels que estava dins de l’acord amb la SAV. A l’ambulància se li fa una valoració pericial i l’hospital acaba pagant un preu similar al de la peritació de cotxe i equipament.
Es paguen 38.500 euros per un altre cotxe fora del pacte
El vehicle K-1721 tampoc es troba al llistat pel qual el SAAS tenia un acord preferencial de compra. Es paguen 38.500 euros, preu fixat pel peritatge. Es canvia el nom el 5-09-2014, sis dies abans que el comitè directiu n’aprovés la compra.
Es paguen 55.000 euros i canvi de nom abans de la compra
El vehicle H-5819 costa 55.000 euros i tampoc està a l’acord, tot i que sembla que és per un error de matrícula. El canvi de nom es fa el 26 d’agost, quan la compra és del 31, i l’autorització de compra és de l’11 de setembre.
Peugeot boxer 4x4
Un nou vehicle amb error en la matrícula inclosa a l’acord
La compra del vehicle J-5013 no correspon a la de cap inclòs en l’acord amb la SAV, però és de suposar (per la coincidència pericial), que igual que la majoria hi ha errors en les ambulàncies. Té peritació i es paguen 22.500 euros.
Ambulància sense peritació i es paguen 22.000 euros
L’informe detalla que el vehicle J-5214 també pateix els problemes dels errors en les matrícules i qualifica la situació com a “inversemblant”. No hi ha cap peritació feta i l’única informació és una factura de 22.200 euros.