Aeroport de la Seu

Polèmica desviació a Girona del vol que feia la ruta Madrid-la Seu

El pilot de l’aeronau que feia el trajecte Madrid-la Seu va decidir aterrar a Girona per les condicions meteorològiques

Creat:

Actualitzat:

El primer dia de vols comercials a l’aeroport d’Andorra-La Seu va acabar amb incidències. I és que, després d’un matí en què les quatre primeres operacions es van fer amb total normalitat, el vol que havia d’aterrar a les instal·lacions catalanes a les 15.35 hores procedent de Madrid va haver de ser desviat a l’aeroport de Girona. Segons va explicar al Diari el director general de Viatges Regina, Albert Vinseiro, el pilot no va creure prou segur aterrar a la Seu per les condicions meteorològiques. Així, els passatgers van haver de ser traslladats en autobús des de l’aeroport gironí fins al Principat. Aquest fet va propiciar que el vol amb destinació a Marsella, programat per a les 16 hores, no pogués sortir de l’aeroport català, atès que és el mateix aparell el que fa servir per a tots els trajectes de l’operativa. D’aquesta manera, els passatgers que havien d’arribar a la ciutat francesa cap a les cinc de la tarda van ser transportats des d’Andorra fins Marsella amb un autobús de Regina.

Twin Jet obrirà un expedient

Vinseiro va manifestar el seu respecte per la decisió del comandant de l’avió, un Beechcraft 1900 D, ja que “en els avions, l’última decisió sempre és del comandant”, si bé va reconèixer que no la compartia. El director general de Viatges Regina, la companyia encarregada de l’operativa, va afirmar que l’aeroport estava en plenes condicions per fer rodar l’avió. Per això, Twin Jet, el seu soci encarregat de l’avió en els vols comercials a Andorra-La Seu, va anunciar ahir que obrirà un expedient informatiu per fer les indagacions pertinents respecte a la resolució del pilot. En aquest mateix sentit, des d’Aeroports de Catalunya van expressar que l’aeroport de la Seu estava en perfecte estat per fer aterrar l’aparell. De fet, l’ens de la Generalitat de Catalunya va apuntar que també demanarà explicacions a la companyia Twin Jet el proper dilluns per les decisions del pilot. I és que, a banda de no aterrar, el pilot va desviar el vol procedent de Madrid a Girona en lloc de l’aeroport d’Alguaire, on Regina té preparat un operatiu especial per a aquests casos.

Segons expressar Vinseiro, l’incident “demostra la necessitat que té l’aeroport de la Seu de tenir ater­ratges per GPS”. “En el moment que hi hagi l’aproximació instrumental jo estic convençut que hi haurà companyies que apostaran per l’aeroport de la Seu i quan ho facin nosaltres estarem preparats per donar-li elements de judici amb aquestes proves pilot”, va manifestar. Així mateix, el director general de l’empresa de transports va voler remarcar les bones xifres de la primera jornada, tot afirmant que “les vendes d’última hora han fet que arribéssim al 72% d’ocupació d’avui en global”, amb un total de 79 passatgers distribuïts entre Palma de Mallorca, Marsella i Madrid. L’ocupació de diumenge és del 68%. No obstant això, Vinseiro va apuntar que es necessita una empenta per a les properes tres setmanes, ja que “a hores d’ara estem a un 45% d’ocupació”. En aquest sentit, l’encarregat de la companyia va recordar que la seva intenció és arribar al 60% de places venudes: “estem una mica fluixos en la venda, però sabem que el turisme d’hivern és de reservar a última hora i creiem que durant aquests dies es recuperarà una mica i arribarem al nostre objectiu”.

Pel que fa als passatgers, Vinseiro va explicar que són de perfil divers, ja que “el preu de 110 euros per trajecte és força competitiu”. A banda del vol, l’empresa ofereix un servei de bus des de l’aeroport fins a Andorra o la Seu.

REPORTATGE

Un dia diferent a la Seu

Avui es nota que estrenem els vols comercials”. La Rosa Farré, encarregada de la cafeteria de l’aeroport d’Andorra-La Seu, li ho comentava, amb l’alegria pròpia de qui sap que la seva jornada serà diferent de les habituals, a un parell de clients que prenien el cafè tot observant les pistes. Al seu costat, el Josep Pinó, un dels treballadors de handling, parlava amb el seu company pocs minuts abans de l’arribada del segon vol del dia, procedent de Palma de Mallorca: “de moment els que han arribat a primera hora des de Marsella venien contents”.

Precisament, l’Alexandra estava esperant, juntament amb la seva maleta, que el rellotge de la petita cafeteria, feta més petita encara per la gran quantitat de personal de l’aeroport mobilitzat per a l’ocasió, marqués les 11.25 hores per a l’ater­ratge del vol balear i així poder enlairar-se en el mateix aparell cap a la capital d’Espanya. “Tinc costum d’anar a Madrid amb l’AVE, i el fet d’anar fins a Lleida em fa perdre temps”, va afirmar la veïna d’Andor­ra, al mateix temps que va agrair una iniciativa que “hauria de prolongar-se en el temps”. Finalment, tot i que amb gairebé una hora de retard, l’avió va arribar a la Seu i els passatgers procedents de Palma van trepitjar per primer cop les pistes urgellenques. “El viatge ha estat molt bé i a més m’estalvio temps venint directament aquí en lloc de passar primer per Barcelona”, asse-nyalava el Miquel Andorrà als seus familiars, que havien anat a l’aeroport per rebre’l.

En la mateixa línia marxava la conversa entre els dos cosins que també acabaven d’aterrar i que es disposaven a passar uns dies esquiant al Principat. El John i el Santiago Franco celebraven “no haver d’agafar el cotxe després de l’avió”.

Polèmica desviació a Girona del vol que feia la ruta Madrid-la Seu

Polèmica desviació a Girona del vol que feia la ruta Madrid-la Seu

tracking