Política

PS i SDP defensen despenalitzar l'avortament

La resta de partits posa en evidència que una mesura d’aquestes característiques és incompatible amb el model d’Estat andorrà

PS i SDP defensen despenalitzar l'avortamentFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Les reivindicacions del Dia de la dona treballadora han tornat a posar sobre la taula el debat de la despenalització de l’avortament. La consellera del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, va assegurar en declaracions al Diari que la despenalització no té per què anar lligada al model d’Estat, tal com va declarar el ministre Xavier Espot” El bisbe, com ha fet altres vegades, té la possibilitat de no signar la llei”, va afirmar, i va defensar que les dones haurien de tenir dret a avortar en tres supòsits: si l’embaràs és producte d’una violació, si suposa un perill per a la salut de la dona o si hi ha el risc que el fetus neixi amb malformacions. Gili va subratllar que aquest “és un dret bàsic per a totes les dones i s’hauria de posar remei a aquesta situació”.

En aquest mateix sentit, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, també va expressar aquesta necessitat. “És cert que hi podria haver un risc en el model d’Estat, però es podria trobar una fórmula per aconseguir-ho”, va dir. El conseller d’SDP considera una “hipocresia” que Demòcrates per Andorra (DA) per un costat defensi els drets de les dones i per l’altre “els negui el dret d’avortar”. Segons Naudi, el debat de la vida és molt ampli, però “cal que el Parlament trobi una solució”, ja que “negar-ho és negar una societat que està evolucionant”. De la mateixa manera, la consellera independent, Sílvia Bonet, va expressar que la despenalització de l’avortament “és un debat que cal fer encara que generi una situació incòmoda en un dels Coprínceps”. Tot i així, Bonet no va parlar de les afectacions que això generaria en el model d’Estat.

Un model “intocable”

La consellera de DA, Patrícia Riberaygua, va expressar que “la despenalització de l’avortament no es pot separar del model d’Estat”. Riberaygua va assenyalar que el coprincipat fa segles que existeix i va afegir que canviar el model d’Estat “podria tenir moltes conseqüències”. La consellera va assegurar “és un tema que s’haurà de tractar” però va manifestar que veu complicat que es pugui debatre en aquesta legislatura. Riberaygua va recordar que el coprincipat és indivís i portar a terme una mesura d’aquesta mena provocaria un problema, “si marxa un copríncep, l’altre també ho faria”, en al·lusió al copríncep epicopal. Per acabar, Riberaygua va explicar que encara no han començat a redactar la Llei d’Igualtat però un cop hi hagi l’esborrany fet, “a DA treballarem perquè tots els grups hi estiguin d’acord”.

De la seva banda, el conseller general d’Unió Laurediana Josep Majoral va manifestar que el coprincipat és “intocable”. “Tenim la protecció dels dos coprínceps i això és important que es pugui mantenir”, va assegurar. Majoral va afegir-hi que tot i que veuria bé que es debatés la despenalització de l’avortament, “si al final del debat s’arriba a posar en perill el coprincipat, jo no hi estic d’acord”.

El conseller independent de La Massana, Carles Naudi, va assegurar que “la Constitució deixa clar que defensa la vida en totes les seves fases”. Tot i això, Naudi considera que una mesura així no la podria portar a terme l’actual executiva perquè s’hauria de votar. “Si les persones volen una mesura així ho hauríem d’incloure en un programa electoral”, ja que els andorrans haurien de poder decidir “si volen canviar el model d’Estat per tal de poder despenalitzar l’avortament”.

En tot cas, Naudi va dir que tot i que “és cert” que es podria aprovar una llei sense la signatura del bisbe, aquesta “és una òptica diferent perquè parlem de la vida”. La consellera de Liberals, Judit Pallarés, va explicar que “tenim el model d’Estat que tenim” i en aquest sentit va assegurar que tot i que considera que les persones han de poder prendre aquesta decisió “de manera lliure”, està d’acord amb les paraules del ministre Espot. Pallarés va ressaltar que és complicat: “Evidentment és un tema que s’ha de tractar, però s’haurà de veure fins on es pot arribar”.

tracking