25 anys de la constitució

El síndic equipara l'acord amb la UE amb la Constitució

Vicenç Mateu assegura que li és “difícil” pensar en un avenir sense arribar a un acord d’associació amb Brussel·les

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El síndic general, Vicenç Mateu, va atribuir ahir a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) la mateixa transcendència que va suposar la necessitat d’aprovar la Constitució ara fa 25 anys. Durant el discurs al Consell General amb motiu de la celebració del quart de segle de l’aprovació de la Carta Magna, Mateu va comparar la situació que es va viure el 1993 amb l’actual, tant pel que fa a les oportunitats de canvi que se li obren al país com a les reticències. “Igual que és fa difícil pensar una Andorra actual alternativa a la de la Constitució, es fa difícil pensar una Andorra futura alternativa a la de l’acord amb la UE”, va afirmar Mateu.

El síndic general va afegir que es pot establir un “paral·lelisme” entre les “incerteses” que generava l’elaboració d’una Constitució el 1993 amb el “neguit que pot causar avui la negociació d’un acord d’associació”. Amb tot, Mateu va destacar el costat positiu de l’acord amb la UE i va alertar que mantenir l’statu quo “no és possible. “El món canvia”, va afirmar Mateu, que va assegurar que les dues opcions possibles són “o un bon acord d’associació o un acord d’associació que no sapiguem negociar prou bé”. Mateu va afegir que les negociacions de l’acord amb la UE “dibuixen un nou horitzó per a Andorra ple d’oportunitats per als nostres joves, per a les empreses i per als professionals”, i va dir que “el gran repte” és “l’obertura econòmica i social”, i que el país ha de seguir defensant com a punts forts l’educació, el benestar social, l’emprenedoria o la innovació.

Avís per treure rèdit electoral

Mateu, que durant el seu discurs va fer un repàs als moments viscuts a principi de la dècada dels noranta del segle passat, coincidint amb els moments previs de la Constitució, també va llançar un avís als consellers generals pels “atacs personals” que s’han produït entre representants durant aquesta legislatura per aconseguir un “rèdit electoral a curt termini”. El síndic general va criticar el to “crispat” i “agre”, i va alertar que en alguns casos s’ha fregat “la ratlla de l’assetjament”. Mateu va alertar que aquestes pràctiques poden “debilitar” la política i que si se segueix per aquest camí augmentarà la desafecció. “Si anem per aquest camí tindrem un clima que la gent no s’hi voldrà posar”, va assegurar Vicenç Mateu, que en posteriors declaracions als mitjans de comunicació va considerar que l’ambient durant aquesta legislatura s’ha “enrarit”. Mateu va apuntar com a possible causa “les característiques especials” d’aquesta legislatura, que va començar amb l’esclat del cas BPA.

El síndic, però, també va fer referència, tot i que sense pronunciar explícitament el nom de cap partit, a les conseqüències posteriors pel trencament del grup parlamentari liberal, el bloqueig al grup mixt i els recursos que s’han presentat a la justícia, la majoria dels quals impulsats pel Partit Socialdemòcrata (PS). Mateu va dir que va haver de mitjançar, per exemple, per atribuir els despatxos a alguns representants després de la marxa dels consellers d’Unió Laurediana i dels independents de la Massana al grup mixt. “Són situacions que a mi em sorprenen molt”, va dir Mateu, que va assegurar que als anys de l’aprovació de la Constitució hi havia “cert fair play”. També va tenir temps per ironitzar. “Potser és que soc jo que m’he fet vell”, va dir Mateu, que va afirmar que la crítica i la transparència són “positives”, però alhora va demanar als consellers que contrastin les informacions abans de publicar-les. “Un llança una cosa per aquí i l’altre per allà. Es crea una manera de fer que no és convenient”, va alertar Mateu.

“Cortesia parlamentària”

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí,va compartir el discurs de Mateu i va assegurar que en anys anteriors hi havia “cortesia parlamentària”. “No hi havia atacs personals”, va dir Martí, que tot i no fer-ne referència explícita ha hagut de fer front a la denúncia per adjudicacions per al manteniment de programes informàtics a l’empresa del seu germà. “Em sembla que vostès ho han vist. Aquesta legislatura ha sigut, sent moderats, atípica”, va afirmar Martí. A més, el cap de Govern va manifestar que espera que el pròxim cap de l’executiu “tingui una situació de més tranquil·litat”. Quant a la transcendència sobre l’acord d’associació amb la UE, Martí va assegurar que faran el camí “sense fer cap concessió”. A més, va afirmar que “defensarà dins del que és raonable” les especificitats per a Andor­ra, a banda del tabac. En la qüestió de la lliure circulació de persones, Martí va assegurar que s’hauran de conservar algunes especificitats a l’hora d’entrar en un mercat de 500 milions de persones.

El síndic equipara l'acord amb la UE amb la Constitució

El síndic equipara l'acord amb la UE amb la Constitució

tracking