política
La unitat de radioteràpia s'habilitarà en un nou espai de l'hospital
Toni Martí impulsarà el concurs per començar les obres abans d’acabar el mandat però demana al pròxim executiu que les culmini
Els pacients amb càncer podran ser tractats a l’hospital de Meritxell la propera legislatura. El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar ahir durant la sessió de control a l’executiu que l’any que ve està previst incloure una partida als pressupostos per construir un espai a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell en el qual es curarà aquesta patologia. “Hi haurà una partida al pressupost per al 2019 i es farà l’obra”, va afirmar Martí, que va afegir que el Govern està esperant un segon informe procedent de França per tenir el vistiplau definitiu i encarregar el concurs amb un plec de bases per després dur a terme els treballs de condicionament. L’executiu ja disposa del primer aval, que s’ha demanat a l’Institut Català d’Oncologia.
A l’hora de fer l’anunci, el cap de Govern es va dirigir a tot l’hemicicle per demanar que el pròxim executiu, encara que pugui ser d’un color diferent al de DA, reculli el guant i culmini el projecte per tal que el centre hospitalari pugui tractar els pacients. “És una decisió ferma fer el concurs i fer això la propera legislatura perquè aquesta no s’acabarà”, va dir Martí, que va afegir que les bases del sistema d’adjudicació es faran “passi el que passi a les eleccions”. El cap de Govern va explicar que el projecte és una qüestió “d’estat” i va afirmar que “Andorra no es pot permetre més enviar els malalts, alguns malauradament amb els dies comptats, a fer les teràpies a Barcelona o a Tolosa”.
120 Pacients s'han de desplaçar
Martí va explicar que més de 120 pacients que han de fer el tractament de radiologia s’han de desplaçar fora del Principat i va anunciar que l’espai a l’hospital de Meritxell permetrà ubicar-hi una màquina de radioteràpia i la resta d’equipaments per tractar els malalts. Es desconeix, ara per ara, la partida que es podria incloure als comptes de l’any que ve i qui n’assumiria la gestió. Una opció seria que ho fes el SAAS, però Martí va obrir la porta a externalitzar el servei o posar-lo en marxa a través d’una estructura mixta.
Amb l’anunci, el cap de Govern va saber esquivar la pregunta del conseller general del grup parlamentari liberal Ferran Costa, que li va preguntar per la incertesa sobre l’arribada de l’Institut Baselga per tractar el càncer a l’hospital. Costa, que va demanar a Martí que aclarís les informacions “contradictòries” que havien aparegut als mitjans de comunicació sobre l’aterratge del centre, va aplaudir la proposta del cap de Govern, però alhora va donar a entendre que l’anunci té un caire electoralista. “Ens posa molt bona voluntat a menys de dotze mesos de legislatura”, va afirmar Costa, que va demanar a Martí que li concretés què passarà amb l’Institut Baselga. Martí no va tancar la porta a l’arribada del centre, encara que en els últims mesos s’han publicat informacions que explicaven que l’executiu s’hauria posicionat a favor que sigui l’hospital i no un operador extern qui implanti una màquina de radioteràpia a l’hospital, fet que dificultaria l’arribada de l’institut.
Costa va lamentar que tampoc s’hagi concretat l’arribada de l’Institut Marquès i va criticar el Govern per “tenir molt bones intencions” però no ser capaç de “materialitzar” les propostes. El conseller va retreure a l’executiu no haver entrat a tràmit el projecte de llei de reproducció assistida el 2017, tal com havia anunciat el Govern, situació que permetria l’arribada del centre.
INCERTESA AL CAPDAVANT D'URGÈNCIES
Toni Martí va afirmar ahir que la direcció del SAAS “analitzarà” pròximament si decideix rellevar el cap d’urgències, Josep Gómez. La mesura es prendrà quan el cap d’urgències, que ara està de baixa, es reincorpori. El cap de Govern va respondre d’aquesta manera a la demanda presentada pel president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que va preguntar a l’executiu per la preocupació dels metges pel “col·lapse” a urgències, sobretot a l’hivern. Gallardo va denunciar que “manquen facultatius” i que “no s’ha dut una planificació correcta”, i va demanar al ministre de Salut, Carles Álvarez, quantes contractacions s’han de realitzar per cobrir la totalitat de places (28) del servei d’urgències. El ministre va respondre a Gallardo i va assegurar que els llocs de feina estaran coberts a l’estiu.