aturada de funcionaris
Els sindicats no descarten realitzar noves jornades de vaga fins el 20 d'abril
Ubach diu que la setmana vinent decidiran què fer i Vilamala, que seguiran “fins que ens escoltin”
Els representants sindicals es van sentir molt reconfortats amb “la gran assistència” que hi ha hagut aquests dos dies de vaga, però asseguren que la seva intenció serà mantenir la disputa amb Govern “fins que aquest ens escolti i canviï la llei de la Funció Pública”. La representant dels funcionaris policials, Lara Vilamala, va recordar que ja han ampliat el període de vaga “fins al 20 d’abril i estem disposats a mantenir les mobilitzacions, siguin de la manera que siguin, fins que Govern ens escolti”. Per la seva banda, Ubach va explicar que les possibles accions que s’emprenguin es decidiran la setmana que ve. “Ara hem de pair tot el que ha passat aquests dies. Portem un desgast important i hem aconseguit reivindicar el que volíem. El que hem de fer és reunir-nos tots de nou i estudiar les mesures que emprendrem els pròxims dies”.
El que no estan disposats és a acceptar la llei tal com està plantejada. Tampoc no els va agradar gens la manera com l’executiu ha portat les negociacions. “La gent ha de ser sobirana i el poble ha de poder opinar”, va dir Ubach, que va afegir que seguiran protestant contra una llei “que nosaltres no volem que s’aprovi, perquè ni som terroristes ni ximples. Si fos una llei tan bona com ens diuen no li giraríem l’esquena i si ho fem és perquè veiem les retallades que s’amaguen al darrere”. El secretari general de l’USdA va recordar que “els pròxims dies veurem què fem, però tenim clar que hi ha altres lleis en tràmit del Consell General sobre les quals també volem incidir: la llei sindical, la de convenis col·lectius i la del dret a vaga. Volem que siguin lleis del segle XXII, no del XVIII, i arribarem fins on calgui”, va dir.
DA vol mantenir el diàleg
La formació taronja va emetre un comunicat en què va valorar el bon desenvolupament amb què s’han succeït les dues jornades de vaga, i va afirmar que el partit manté la porta oberta al diàleg amb la voluntat de contribuir a un clima d’entesa per assolir un text final que permeti recollir la voluntat de tothom. En aquest escrit, DA defensa el decret de serveis mínims perquè ha permès fer vaga als que volien i que no afectés la resta de la població.
AJORNADA LA RECOLLIDA DE SIGNATURES PER A LES ILP
Durant el primer dia de vaga, els manifestants van començar a recollir signatures per poder presentar tres iniciatives legislatives populars (ILP), la primera per demanar la dimissió de l’executiu que encapçala Toni Martí, una altra per les responsabilitats polítiques i la darrera pel cens electoral. Segons Ubach, “es van recollir 1.200 signatures” de les 3.000 necessàries per engegar el procés, però ahir ja el va suspendre perquè volen “fer bé les coses, no precipitar-nos i, sobretot, cal organitzar-ho millor. El sindicalista va afirmar que la recollida de signatures va anar molt bé tot el dia. “Tenim centenars de demandes i peticions de persones que ens han dit que ho volen fer. A tots ells els diem que tranquils, que hi ha temps, però és cert que aquell dia hi va haver problemes de forma que podrien fer-nos perdre credibilitat.”
El secretari general de l’USdA va aclarir que eren qüestions tècniques de la sol·licitud, és a dir, que on podien signar els andorrans no ho fessin els residents o a l’inrevés. A Ubach no li preocupa gens ni mica la possibilitat que es refredi la situació, ja que “si en un dia vam recollir 1.200 signatures veig molt factible que en un mes o dos arribem a les 10.000”, i va avisar que se’n podrien plantejar més. “Potser aquestes només són el principi, i si veiem que és un bon sistema, per què no utilitzar-lo més vegades?”, es va preguntar el representant sindical.
"ENS VEIEM A SALOU"
Ubach explicava a les deu del matí que la segona jornada de vaga acabaria amb una concentració a la frontera del riu Runer per “acomiadar tots aquells que van de veritat a Salou, i no nosaltres, que som suposadament els que ho fem”, per afegir que “a veure si ens veiem allà”. L’acusació que el secretari general va escoltar d’algú pròxim al Govern era la xafarderia de la marxa i molts feien bromes amb el tema mentre explicaven com els dirien adeu. Uns farien sonar els clàxons, altres amb les pancartes, algú que volia pujar a un cotxe i baixar a la platja... Totes les idees eren bones, però al final es va imposar la realitat de l’hivern andorrà, ja que van començar a caure flocs de neu quan es trobaven protestant davant de Govern. Les caputxes i alguns paraigües van començar a guanyar la partida als somnis de banyador i xancletes, però mentre alguns lamentaven la seva “mala sort”, van aparèixer les càmeres de la televisió francesa. Aquest fet va insuflar energia als vaguistes, que van recuperar l’ànim i la bufera per tornar a agafar els xiulets i redoblar les proclames. El càmera gal que havia vingut a cobrir la visita del ministre Darmanin es van trobar amb una manifestació “a Andorra!”.
Els manifestants, satisfets amb la seva quota de popularitat entre els països veïns –cal recordar que ahir va venir TV3–, van agafar-se la resta del dia amb més humor que mai. Van esperar més d’una hora, pacientment a la Batllia, a la presentació d’una denúncia que al final no es va produir, però al final, la gana va poder amb ells i van abandonar els líders sindicals per anar a Sant Julià, on els esperava un bon àpat.