SOCIETAT
Els mitjans de comunicació dels països veïns es fan ressò de la vaga
La majoria dels rotatius estrangers van destacar que era la primera aturada des del 1933
La vaga de funcionaris no va passar desapercebuda per als mitjans de comunicació francesos i catalans. La majoria que van tractar aquest afer van destacar, molts en els titulars, que era la primera vaga que es feia al país des de l’any 1933. El diari francès Le Monde també va fer referència a les negociacions que hi va haver els dies precedents i les peticions dels funcionaris, que van demanar una jornada de 35 hores setmanals. TV3 també va explicar que la reforma preveu augmentar el sou per la productivitat i no només per l’antiguitat, i va recollir les declaracions de la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, que va admetre que els sindicats voldrien mantenir el sistema actual d’antiguitat i afegir la resta de complements de productivitat i de carrera, situació que, segons vs manifestar la ministra, “és inviable econòmicament”.
El canal català i Le Monde també van destacar que les aturades són tan poc habituals que, malgrat que la Constitució reconeix el dret de vaga, no hi ha cap reglament que reguli, per exemple, els serveis mínims. La cadena pública catalana va destacar, en el seu cas, la vaga del zel dels duaners que controlaven totes les mercaderies per aturar el país i protestar contra la Funció Pública. D’altra banda, l’agència de notícies Associated Press va explicar que el 80% del professorat havia secundat les mobilitzacions mentre que VilaWeb va explicar que durant la segona jornada d’aturades hi va haver un seguiment del 23%, segons les dades del Govern. El diari Regió7 també va incloure declaracions dels transportistes afectats per la vaga de zel dels duaners, que van afirmar que l’aturada els va fer perdre “molt temps” en comparació amb altres dies en què els tràmits se solen fer “molt més ràpid”. El diari Segre va destacar que la incidència de les mobilitzacions va ser “escassa” i va recollir testimonis que venien a treballar des de la Seu d’Urgell.
El setmanari francès L’Express i Libération van coincidir en el titular i van explicar que Andorra estava “al ralentí” a causa de la vaga i que les protestes tenien lloc abans de la visita del ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin. Ara bé, les xifres sobre la quantitat de funcionaris ballaven segons els mitjans. L’Express apuntava que n’hi havia 2.100, Le Monde en xifrava uns 3.000 mentre que TV3 n’anunciava 2.500.