El TS desestima una conversa a Facebook com a prova en el judici a un carceller

L’acusat va explicar al xat que havien pressionat dues internes, testimonis en un cas d’abusos

El TS desestima una conversa a Facebook com a prova en el judici a un carcellerARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior (TS) ha desestimat el recurs de la fiscalia que buscava que es permetés utilitzar com a prova una conversa a Facebook entre diversos funcionaris de presons en el judici contra un penitenciari acusat d’influenciar en la declaració de dues testimonis, que havien de testificar en un cas d’abusos sexuals en el qual estava implicat un altre carceller. El ministeri públic va presentar el recurs després de la sentència del Tribunal de Corts, que va dictaminar que la conversa no es podia utilitzar, ja que s’estaria vulnerant el dret fonamental al secret en les telecomunicacions i va declarar nul·la la prova.

Etiquetes:

La mateixa va formar part de la instrucció després que el director del centre penitenciari de la Comella rebés una carta sense remitent amb una transcripció escrita del xat que havien mantingut diversos funcionaris, i en la qual es reconeixia que havien mantingut una conversa amb les dues internes per influenciar en el seu testimoni. El fet que el xat no s’hagués aconseguit mitjançant una autorització judicial o amb el permís d’algun dels participants comportaria, d’utilitzar-se com a prova en el judici, la vulneració del dret al secret en les telecomunicacions del processat.

Aquesta vulneració va portar la defensa del penitenciari a presentar una qüestió prèvia en la vista oral que es va celebrar al Tribunal de Corts l’any passat. El lletrat va denunciar que donar com a vàlida aquesta prova podia servir com a precedent per acceptar d’altres que es poguessin presentar de manera anònima. Els magistrats van suspendre el judici per prendre una decisió. Finalment van considerar que la conversa a Facebook no es podia utilitzar com a prova, decisió que la fiscalia va portar davant del Tribunal Superior, que ahir va desestimar el recurs.

El ministeri públic va recordar durant la vista, tant a la celebrada a Corts com al Superior, que un cop el director de la presó va rebre la carta anònima, la va posar en mans de la fiscalia i que davant la batlle el processat va indicar que la conversa a Facebook era real i va confessar que va influenciar en les dues testimonis.

Segons el ministeri públic, la declaració del carceller davant del batlle hauria de ser suficient per processar-lo per un delicte major de protecció dels interventors en el procés tipificat en l’article 423 del Codi Penal. La fiscalia tenia la intenció de demanar a Corts que el funcionari de presons fos condemnat a dos anys de presó condicional i a dos anys de suspensió de feina.

La defensa es va mostrar totalment contrària a les tesis del ministeri públic. Primer perquè considera que de la conversa a Facebook no es pot desprendre cap tipus d’influència envers les internes que neguen, segons l’advocat, haver estat pressionades. I després perquè del xat tampoc es desprèn cap tipus de violència, intimidació o promesa d’un avantatge envers les internes, un fet imprescindible per cometre el delicte que se li imputa.

Manifest a favor d’un carceller

La fiscalia considera que el carceller hauria influenciat les dues internes perquè signessin un manifest a favor d’un altre funcionari de presons processat per abusos sexuals a una altra rea i a una professora del centre penitenciari. Les dues internes havien testificat primer contra el carceller i després es van desdir signant el manifest al qual també van donar suport altres preses.

Cal recordar que aquest funcionari de presons ha estat condemnat de manera ferma a 20 mesos de presó condicional (15 per tocaments reiterats a la interna i 5 per abús sexual a la mestra) i a dos anys de suspensió de feina. El funcionari fa quatre mesos que està apartat del càrrec i el Tribunal Constitucional va decidir recentment no admetre a tràmit el recurs d’empara que va presentar contra la suspensió.

REDUCCIÓ DE LA PENA DE PRESÓ A UN CONDEMNAT PER TRÀFIC DE MARIHUANA

El Tribunal Superior ha estimat parcialment el recurs de la defensa d’un home condemnat a tres anys de presó ferma pel Tribunal de Corts per un delicte de tràfic de marihuana en gran quantitat. Els magistrats han reduït el període de presó ferma a un any i sis mesos deixant la resta de la pena d’internament en règim condicional. El Superior qualifica la condicionalitat de la pena al fet que el processat se sotmeti durant tres anys a un procés de desintoxicació de cànnabis i que no torni a delinquir. En el judici celebrat el 15 de febrer, la defensa va al·legar que l’home va col·laborar amb la justícia i que no té antecedents. Va remarcar que el condemnat va traficar per una necessitat econòmica, ja que el seu pare patia una malaltia greu i li havia de pagar el tractament. Segons va explicar la representació lletrada a la vista celebrada al Superior, els passava uns 500 euros mensuals. L’home, que treballava en el sector de la restauració, va canviar de feina i va passar de cobrar 2.000 euros a 1.500. Per aquest motiu, va traficar amb marihuana. La defensa va dir que això no justifica el que va fer però va afegir que no té cap perfil criminal. L’home va explicar que té una filla de 16 anys amb un trastorn mental important i que necessita un tractament que la mare no pot assumir sola. Un cop acceptada la petició per part del Tribunal Superior, l’home, que té previst tornar al lloc de treball on estava, sortirà de la presó d’aquí a poc temps.

El processat va ser detingut el gener del 2016 en el marc de l’operació Ambient després que trobessin en un box de la seva propietat en un aparcament d’Escaldes-Engordany 622 grams de marihuana. Venia part de la droga a menors d’edat.

tracking