crisi ministerial
Saboya es planteja deixar el Govern per falta de suport
El titular d’Economia decidirà si continua després de Setmana Santa davant la falta de suport del cap de Govern
Les desavinences entre Toni Martí i Gilbert Saboya no han fet més que accentuar-se des que va començar la legislatura, el 2015. Polítiques i personals. La situació podria haver arribat al límit després dels últims esdeveniments i el titular de la cartera d’Economia, Competitivitat i Innovació es planteja deixar l’executiu. La decisió de continuar al Govern, segons ha pogut saber el Diari, la prendrà en breu, passat Setmana Santa. En el cas de produir-se, Saboya deixaria la primera línia política quan no fa vuit mesos que va abandonar el ministeri d’Exteriors per fer-se càrrec d’una altra cartera i amb unes eleccions generals a l’horitzó de l’any vinent.
Una conjuntura que Martí voldria evitar per no haver de remodelar de nou el Govern i perquè té una veritable animadversió a totes les dimissions, vinguin dels càrrecs que vinguin. Reconduir la situació, però, no serà senzill. L’enfrontament entre Martí i Saboya ha arribat lluny. El polític lauredià retreu al cap de Govern que li boicoteja de forma sistemàtica els projectes que planteja, així que buida de contingut el ministeri. Per la seva part, Martí considera que totes les actuacions de Saboya només tenen com a objectiu la promoció personal, com si estigués permanentment en campanya per succeir-lo amb constants reunions i trobades amb empresaris i col·lectius.
L’aval d’Álvarez Marfany
Les últimes decisions del Govern amb referència a l’obertura econòmica en el sector sanitari han situat Gilbert Saboya en una posició força incòmoda. En assumir el juliol de l’any passat la cartera de nova creació orientada a impulsar la inversió estrangera es va marcar com a objectiu prioritari agilitzar la implementació dels projectes mèdics amb els quals s’estava treballant: la clínica de reproducció assistida de l’Institut Marquès, l’Institut oncològic Baselga i el Centre Cardiològic Brugada. En aquests moments, els dos primers projectes estan descartats i el tercer, pràcticament.
Les aspiracions de Saboya al ministeri van patir el darrer desengany divendres passat en veure la reacció de Martí a l’esborrany de la llei de reproducció assistida que el Govern està elaborant i preveu presentar abans de final d’any per aprovar-la el 2019. El redactat presenta un text més restrictiu que la legislació espanyola, amb la qual cosa l’Institut Marquès ha descartat instal·lar-se al país. Les conviccions religioses del titular de Salut i les contínues discrepàncies hi tenen molt a veure. La paradoxa és que Saboya va ser el principal avalador del nomenament de Carles Álvarez Marfany per ocupar la cartera que havia quedat vacant per la dimissió de Rosa Ferrer. La maniobra complia un doble objectiu: tancar la crisi ministerial i erosionar els seus rivals d’Unió Laurediana a Sant Julià.
El projecte de l’Institut oncològic Baselga ha seguit la mateixa sort, però aquí la participació de Toni Martí ha estat directa. El director del SAAS, Josep Maria Piqué, s’hi va oposar en contra del parer de Saboya, un dels principals defensor del projecte. Davant l’amenaça de dimissió de Piqué si es tirava endavant, el cap de Govern es va alinear al seu costat deixant en fals el ministre.
En el cas que Saboya faci efectiva la sortida del Govern les possibilitats de convertir-se en l’hereu de Martí serien nul·les. La segona dimissió seria irreconduïble.
Controvertida decisió
La dimissió com a ministre d’Exteriors després de sis anys ocupant la cartera i a dos per tancar la legislatura no va ser del grat de Martí, ni dels consellers de la majoria, ni de destacats membres del partit. Per un cantó, perquè s’estava en plena negociació amb la UE per l’acord d’associació. Per l’altre, pels motius que va al·legar Saboya; raons que d’altra banda no li van impedir continuar a l’executiu amb una cartera feta a mida. Ara bé, amb molt menys pes polític i influència.
TRAJECTÒRIA POLÍTICA
1 1994 conseller
Debut en substituir Òscar Ribas
L’AND guanya les primeres eleccions constitucional. Òscar Ribas i Ladislau Baró s’imposen a Sant Julià. Ribas rep l’encàrrec de liderar el Govern i Saboya el substitueix al Consell General.
2 2011 da arrasa
Retorn a la primera línia política
El PS al Govern no aconsegueix aprovar el pressupost i convoca eleccions. Al voltant de Toni Martí es funda DA i obté una victòria històrica amb Saboya a les llistes.
3 2011 Ministre
Triat per liderar afers exteriors
Gilbert Saboya concorre a les eleccions a l’onzè lloc de la llista nacional. Martí l’escull per posar-se al capdavant d’Exteriors tot i que inicialment havia d’ocupar la cartera d’Economia.
4 2015 Sant Julià
Severa derrota a la llista parroquial
Concorre a les eleccions com a cap de llista de la parroquial de Sant Julià, on pateix una severa derrota davant UL. Martí el manté al capdavant d’Exteriors.
5 2017 Renúncia
Un ministeri de nova creació
El plena negociació amb a la UE decideix deixar la cartera, que passa a mans de Maria Ubach. Segueix a l’executiu al capdavant d’una nova cartera que ha d’impulsar l’obertura econòmica.
6 2018 Successió
La influència al Govern va de baixa
Saboya passa de ser un dels homes forts del Govern i clau a l’inici del cas BPA al distanciament progressiu amb Martí i amb destacats membres del partit.