El Consell General aprova la llei per acollir refugiats

El parlament aprova la llei que permetrà l’acollida temporal de persones que fugen de la guerra i es dona dos anys per regular el dret d’asil

El Consell General aprova la llei per acollir refugiatsARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Principat ja està preparat per donar refugi als que han hagut d’abandonar els seus països per culpa de la guerra. El Consell General va aprovar ahir per unanimitat la llei que permetrà vehicular l’acollida de refugiats dos anys i mig després que el Govern fes públic el compromís d’aportar el seu gra de sorra en el context internacional d’una guerra, la de Síria, que ha obligat milions de persones a fugir. El projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries proporciona la base legal per a l’acollida en espera que el país disposi d’una llei que reguli el dret d’asil, qüestió que passa per adherir-se al Conveni de Ginebra i signar l’estatut del refugiat i que s’haurà de dur a terme durant els pròxims dos anys.

Etiquetes:

Mentrestant, Andorra estarà en disposició d’oferir els recursos necessaris per a una estada temporal, de fins a dos anys prorrogables sis mesos més. En aquest sentit, la llei crea una autorització d’immigració per oferir permís de residència i treball durant aquest temps i els garanteix l’allotjament, els serveis socials, la sanitat i l’educació. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que hi haurà un representant per cada persona que s’encarregarà de rebre-la i assistir-la durant l’estada a Andorra.

Comunitat de Sant Egidi

La llei fixa els mecanismes per vehicular el desplaçament i arribada segura de les persones al país. En el cas d’Andorra serà la comunitat de Sant Egidi qui s’ocuparà d’anar a buscar les persones al camp de refugiats i portar-les al país. Espot va anunciar que el conveni amb aquesta associació catòlica se signarà “en breu”, però va evitar concretar quan es podria produir l’arribada dels refugiats. Tampoc va precisar la quantitat, tot i que la voluntat de l’executiu sempre ha sigut d’acollir una vintena de persones.

“El Govern decidirà el nombre de persones que gaudiran de l’autorització i ho comunicarà a l’Acnur i a la comunitat de Sant Egidi, els quals seleccionaran els potencials beneficiaris i comunicarà la llista a Govern”, va exposar. A continuació, l’executiu publicarà la informació al BOPA i iniciarà les gestions perquè viatgin a Andorra.

Els partits de l’oposició van aplaudir la presentació del projecte de llei tot i que van coincidir a lamentar-ne la tardança. A més, van destacar la necessitat de regular el dret d’asil. El president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, va afirmar que “ha de ser el punt de partida per regular més àmpliament el dret d’asil”. El conseller general del PS Gerard Alís va criticar “la demora” i va celebrar que “han passat més de dos anys i finalment s’honora el compromís adoptat”. A més, va retreure al Govern que la llei no concreti en quin termini haurà d’estar regulat el dret d’asil i va lamentar que “el text ha afeblit aquest compromís”.

També el parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, va deplorar que “la llei de ben segur arriba tard”, i va assenyalar que respondre “quan més ho necessitaven les famílies hauria ajudat a donar exemple del camí a seguir quan nacions més grans tancaven les seves fronteres”. La consellera liberal Judith Pallarés, de la seva banda, va demanar que “els tràmits d’acollida es facin al més aviat possible” perquè “ja hem tardat massa”. En la mateixa línia, la consellera independent Sílvia Bonet va remarcar que “l’espera s’ha fet molt llarga” i va dir que confia que “en un futur proper puguem disposar d’un instrument d’asil”.

EL PS DIU QUE S'HA ESTAT "PERMISIU" AMB EL CONTRABAN

El conseller general del PS Pere López va acusar ahir el Govern d’haver estat “permissiu” amb el contraban durant els dos darrers mandats. El parlamentari va demanar a l’executiu per què ha tardat set anys a modificar la Llei de mercaderies sensibles, que es va aprovar ahir, si era inaplicable, i va afirmar que el Govern no s’ha mogut fins que França ha pressionat. “S’intenta fer veure que és un govern compromès amb el contraban però durant set anys ha estat més aviat permissiu amb aquesta pràctica”, va manifestar, assegurant que han estat “les negociacions amb la UE i les queixes de França” el que ha obligat a moure fitxa. La llei actualitza les quantitats de tabac que es poden transportar, inclou el tabac de picadura i de pipa d’aigua al paquet de mercaderies sensibles i rebaixa les sancions per les infraccions més greus, que arribaven als 300.000 euros i mai se n’ha arribat a cobrar cap. El ministre de Finances, Jordi Cinca, es va defensar afirmant que s’han emprès accions “de molt més calat”, com ara tipificar el contraban com a delicte al Codi Penal i perseguir el blanqueig de capitals. La polèmica va fer que el cap de Govern sortís al pas per lloar la lluita contra el contraban i afirmar que s’han rebut “diverses cartes de la policia i duana francesa felicitant Andorra per la bona col·laboració”.

tracking