Recurs contra la sentència que avala la plataforma de Soldeu
Els demandants sol·licitaran el dossier de la candidatura per saber si ja es preveia l’obra
La família Viladomat inicia avui els tràmits per recórrer contra la sentència de la Batllia del 4 de març passat que autoritzava la plataforma de Soldeu en considerar que la declaració d’interès nacional del projecte s’ajustava a dret. El primer pas per intentar que es revoqui aquesta sentència en segona instància és la presentació d’un escrit d’interposició de recurs al Tribunal Superior, un cop esgotat el termini establert de tretze dies hàbils, que posteriorment es formalitzarà.
Els arguments que esgrimeixen els demandants són els mateixos amb els quals es va justificar la demanda presentada a la sala administrativa de la Batllia. Els màxims accionistes de Saetde insistiran que la plataforma esquiable que es construeix al peu de la pista de l’Avet, a l’estació de Soldeu, no encaixa amb els supòsits legals que permeten declarar d’interès nacional una infraestructura. Consideren que l’ús esportiu projectat no s’ajusta a la llei des del moment que no és possible considerar-ho dins de l’ús educatiu i cultural que justificaria la declaració. Unes argumentacions que la Batllia va rebatre en considerar que la pràctica de l’esport porta implícita una funció social i per tant es pot circumscriure de forma evident dins del que s’ha de considerar tant una activitat cultural com educativa.
En el recurs es tornaran a demanar la pràctica de les proves que els va denegar el batlle. Els demandants les consideren clau per determinar si realment hi ha una vinculació directa entre la necessitat de construir l’esmentada plataforma i la concessió de les finals de la Copa del Món d’esquí que s’han de celebrar l’any vinent a l’estació de Soldeu, per la qual cosa tornaran a sol·licitar un requeriment per escrit als organismes de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) corresponents per disposar de l’expedient que va presentar la candidatura de Soldeu per optar a acollir les finals. L’objectiu és conèixer si des del primer moment que es va iniciar el procediment de l’elecció de les candidatures i fins que Soldeu ho va aconseguir, el 2015, ja figurava en el dossier la construcció de la plataforma esquiable de la discòrdia. Una obra que va ser el detonant per al trencament de Grandvalira.
La dilació en el procés judicial, segons fonts properes al cas, ha aixecat sospites que no se sentenciarà en un o altre sentit fins que la plataforma estigui acabada.