Reportatge
Llums apagats
Desenes d’establiments i entitats del país van sumar-se ahir a l’Hora del Planeta, la campanya de l’ONG WWF, apagant els llums de dos quarts de nou a dos quarts de deu del vespre.
Una petita acció per una gran causa. Una apagada per encendre consciències. Desenes d’establiments i organismes del Principat, com ara el Consell General o FEDA, van sumar-se ahir a la dotzena edició de l’Hora del Planeta, la campanya mundial de l’ONG ecologista WWF per fomentar la lluita contra el canvi climàtic. De dos quarts de nou a dos quarts de deu del vespre, els clients del restaurant Totaneta d’Andorra la Vella, un dels molts locals que van participar-hi, van veure, amb menys llum de l’habitual, com el cambrer els portava els plats. Entre espelmes i amb les patates braves ben calentes, la Jessica Sonejee comentava estar “totalment d’acord” amb una iniciativa “que s’hauria de fer més”, tot i que, entre les rialles de les seves companyes de taula, afirmava que “menjar així es fa una mica difícil”.
El gerent del restaurant, Julià Alarcón, explicava que van decidir sumar-se a la campanya per “aportar un petit granet de sorra” a una causa tan important com la lluita contra el canvi climàtic. “Em sembla una idea molt bona. Al restaurant, els clients estan encantats i els agrada poder ser partícips”, assenyalava Alarcón. L’Hora del Planeta va començar el 2007 a Sidney i té com a objectiu que ciutats, entitats i organismes de tot el planeta apaguin els llums que no siguin realment imprescindibles només durant una hora. Ahir es van enfosquir més de 185 països. Alguns dels monuments i edificis més emblemàtics d’arreu van apagar els seus llums de les 20.30 a les 21 hores. La Sagrada Família de Barcelona, l’Empire State Building de Nova York, l’Òpera de Sidney, el Burj Khalifa de Dubai i la torre Eiffel de París, entre d’altres, van deixar de brillar com a símbol de la defensa del medi ambient i un estil de vida més sostenible.