Sectors econòmics

Neguit de propietaris i immobiliaris per la taxa de pisos buits

Propietaris i gestors immobiliaris insten a aclarir quins habitatges estarien afectats i dubten de l’eficàcia
de la mesura

Neguit de propietaris i immobiliaris per la taxa de pisos buitsARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les mesures plantejades pel ministre Xavier Espot per resoldre la problemàtica de l’habitatge de lloguer han provocat decepció i també preocupació entre els propietaris i gestors immobiliaris. Tots dos col·lectius van posar sobre la taula del Govern propostes que han quedat descartades: ni hi haurà rebaixa de la durada mínima del contracte d’arrendament i els comuns tampoc estan disposats a rebaixar la cessió obligatòria, mesura que compartien per tal d’afavorir la construcció de promocions de lloguer. Descartada la rebaixa de la cessió (s’avenen a pactar pagaments fraccionats quan sigui econòmica) el que sí que es manté és una taxa als pisos buits que s’ha d’acabar de definir i que planteja molts dubtes entre propietaris i agents immobiliaris.

La primera pregunta que es formulen és, què és un pis buit? “Persones que venen de tant en tant o els que l’han deixat buit per posar-lo a la venda no tenen un pis buit”, avisa el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas. “Ens agradaria saber com es farà i esperem que es faci bé”, afegeix. En la mateixa línia s’expressa el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Pascual Gràcia. “Caldrà veure com es defineix un pis buit. Un estranger que té un apartament a peu de pista i ve tres cops l’any, és un pis buit? I un resident passiu que passa llargues temporades fora del país?”. Gràcia demana al Govern que reflexioni les causes per les quals hi ha pisos buits, perquè “amb un mercat que funcionés correctament quin sentit té tenir un pis buit?”. De la mateixa manera dubta que la taxa sigui un incentiu perquè el propietari el tregui al mercat quan, en principi, tenir-lo tancat ja li suposa una pèrdua econòmica perquè no en treu rendiment.

Publicar dades fiables

El representant del col·lectiu de propietaris insta l’administració a no legislar en funció de percepcions i a no aplicar mesures curtterministes quan, afirma, el propietari el que vol és una situació estable. En aquest sentit, es mostra preocupat perquè s’actuï amb la percepció que el preu del lloguer està disparat perquè, afirma, malgrat que hi pugui haver casos d’augments desmesurats no és una situació majoritària. “El que creiem que seria molt útil és que, ja que els comuns tenen aquesta informació perquè cobren l’impost sobre els rendiments arrendataris la fessin pública”, assenyala Gràcia, i que a partir d’aquí es poguessin prendre les mesures escaients, sempre, va advertir, pensant en el llarg termini. “Als propietaris els interessa que el sector sigui el més estable possible, que pugi però de manera sostinguda, no interessa que vagi oscil·lant, perquè l’inversor que vol alt i baixos se’n va a la borsa”.

Gràcia afirma que “no s’esperaven” aquesta resposta del Govern a les seves propostes. Una de les destacades és que la durada mínima del contracte de lloguer passés dels cinc anys actuals als dos. Malgrat que inicialment el ministre Xavier Espot va anunciar una rebaixa a quatre anys, finalment va anunciar que s’havia descartat i que la durada mínima es mantindria igual. “Estem força decebuts”, va afirmar Jordi Galobardas. I és que va recordar que la petició també estava dirigida a solucionar problemàtiques ara no resoltes de casos concrets com els temporers o estudiants que necessiten el pis només uns mesos l’any. Pascual Gràcia, al seu torn, insisteix a negar que l’inquilí estigui més protegit per contractes a llarg termini. “Ara els preus estan alts, però i si baixen en dos anys?”, es qüestiona. I adverteix que si els propietaris perceben que legislativament se’ls perjudica “no hi haurà promocions d’immobles de lloguer i cada cop hi haurà més escassedat d’oferta. S’ha de buscar l’equilibri”. Tant l’AGIA com l’associació de propietaris estan en espera de conèixer els detalls de la llei òmnibus que prepara el Govern.

tracking