Justícia
La Batllia investiga per què l'hospital no cobra pel triatge
El SAAS va deixar de cobrar, sense cap explicació, els drets del programa de triatge que s’utilitza a d’altres centres
El registre espanyol de propietat intel·lectual recull des del 2009 el Sistema estructurat de triatge: Bases conceptuals del programa d’ajuda al triatge. Figura com a titular dels drets d’explotació el cap de servei d’urgències del SAAS, el doctor Josep Gómez Jiménez, que havia desenvolupat l’aplicació. Segons consta a la informació comercial de la societat espanyola Treelogic Telemática y Lógica Racional para la Empresa Europea, SL, contractada pel SAAS en exercicis anteriors per a la comercialització i manteniment del programari, aquest continua utilitzant-se en diferents centres assistencials i continua sent ofertat i comercialitzat, però sense que el SAAS n’hagi per- cebut cap contraprestació eco- nòmica. Fins a l’exercici 2012 s’havien observat al SAAS ingressos derivats de l’explotació de la propietat intel·lectual del programa informàtic de classificació de pacients al servei d’urgències en funció de la seva gravetat. A partir del 2013 es va deixar de cobrar i tampoc es va percebre cap quantitat derivada del sistema de triatge en els exercicis del 2014 i el 2015, últim auditat.
El Tribunal de Comptes va posar sobre avís del que estava passant a partir de l’informe del 2012. El SAAS és titular de la propietat intel·lectual i va signar un acord amb Gómez Jiménez mitjançant contractes mercantils subscrits el 19 de desembre del 2003 i el 25 de febrer del 2008. Es fixava per al creador un percentatge de les quantitats ingressades pel SAAS en la comercia- lització de l’aplicatiu. Aquests percentatges han estat del 30% i del 50% dels ingressos totals. En l’exercici 2012, el SAAS va pagar per aquest concepte 60.644 euros.
Problemes al contracte
El contracte amb l’empresa espanyola que ho comercialitzava també presentava problemes perquè no constava que s’hagués seguit “un procediment que permeti garantir el compliment dels principis de publicitat i concurrència que ha de regir la contractació pública”. La relació laboral de Gómez amb l’hospital fa que la contraprestació “no es pot emmarcar en l’àmbit de la relació mercantil atès que es vulnera el règim d’incompatibilitats” i si s’ha de pagar havia de ser com un complement salarial. La titularitat dels drets d’explotació corresponen exclusivament a l’empresari i per tant s’haurien produït “perjudicis” econòmics al SAAS.
GÓMEEZ JIMÉNEZ NO SEGUIRÀ COM A CAP DE SERVEI
El doctor Josep Gómez Jiménez no seguirà com a cap del servei d’urgències i la decisió ja ha estat presa pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. El conflicte de Gómez amb la majoria del departament que dirigia ha portat que finalment l’hospital consideri que cal un canvi en la direcció d’urgències. Inicialment el SAAS tenia la intenció de nomenar un càrrec intermedi i evitar així que Gómez Jiménez s’encarregués directament de la gestió de personal. Aquesta possibilitat, però, va ser rebutjada per la majoria dels membres del col·lectiu. L’hospital ara haurà de decidir quina serà la reubicació de
Gómez Jiménez, tenint en compte els episodis de tensió viscuts arran de les discrepàncies
amb els treballadors. L’afer hauria d’estar tancat la setmana
vinent.